Nejvyšší soud přezkoumá rozsudek nad kardinálem Pellem

13.11.2019 

Austrálie. Nejvyšší soud v Austrálii přijal odvolání předložené kardinálem Georgem Pellem, odsouzeným k odnětí svobody na šest let za zneužívání nezletilých. Kardinál Pell vždy trval na své nevině, připomíná také oficiální prohlášení ředitele tiskového střediska Svatého stolce.

„Svatý stolec potvrzuje svou důvěru v australské soudnictví a bere na vědomí rozhodnutí Nejvyššího australského soudu o přijetí odvolací žádosti předložené kardinálem Georgem Pellem, s vědomím, že kardinál vždy trval na své nevině. Při této příležitosti Svatý stolec opětovně zdůrazňuje svoji blízkost těm, kdo trpěli kvůli zneužívání ze strany členů kléru,“ píše Matteo Bruni v oficiální tiskové zprávě.

Nejvyšší australský soud (High Court of Australia), který je poslední instancí tamního výměru spravedlnosti, dnes oficiálně přijal k přešetření odvolání kardinála George Pella. Bývalý australský primas a předseda Ekonomického sekretariátu Svatého stolce byl v prosinci minulého roku melbournským soudem poslán do vězení na šest let. Rozsudek prvního stupně, zveřejněný letos v únoru, byl potvrzen v srpnu Nejvyšším soudem australského státu Victoria na základě hlasování tří soudců, z nichž jeden potvrdil námitky proti vedení procesu, předložené kardinálovými obhájci. Jejich hlavním argumentem byla nemožnost a neuskutečnitelnost činu, tak jak jej obžaloba prezentuje.

Kardinál Pell, který vždy trval na své nevině a odmítal všechna obvinění, se v září rozhodl k apelaci u Nejvyššího soudu. Datum konání plenárního zasedání této instance nebylo zatím určeno.

Podle právníků kardinála Pella mohou námitky představené Markem Weinbergem, jedním ze tří soudců apelačního soudu státu Victoria, poskytnout oporu k odvolání rozsudku. Podle tohoto soudce není jediná žijící oběť zneužívání důvěryhodná a rozsudek nenaplňuje základní princip, podle něhož může být člověk odsouzen jedině na základě důkazů prokazujících vinu nadevšechnu racionální pochybnost.

Předseda Australské biskupské konference arcibiskup Mark Coleridge ve zvláštním prohlášení k rozhodnutí o přijetí apelace konstatuje, že „všichni Australané mají právo odvolat se proti rozsudku k Nejvyššímu soudu. Kardinál George Pell využil tohoto práva a Nejvyšší soud se usnesl, že jeho rozsudek si žádá přezkoumání.“  Australští biskupové poukazují na to, že se tento vleklý a nesnadný proces opět prodlužuje a vyjadřují naději, že „odvolání bude projednáno co nejdříve, jakmile to bude rozumně možné, a že rozsudek Nejvyššího soudu přinese jasné rozhodnutí a řešení pro všechny.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.