Svatý stolec založil mládežnický poradní sbor

28.11.2019 

Vatikán. Úřad pro laiky, rodinu a život oznámil minulou neděli, o slavnosti Krista Krále, založení stálého mezinárodního poradního sboru složeného z dvaceti mladých lidí, pocházejících z různých částí světa a některých církevních hnutí, sdružení a společenství, jako například salesiánského hnutí mládeže anebo komunity z Taizé. Vznikem této skupiny se naplnil požadavek obsažený v závěrečném dokumentu synody o mládeži (č.123), který vyzýval k utvoření takového grémia, jež by podpořilo činnost sekce pro mládež v rámci zmíněného vatikánského úřadu. Do poradního sboru bylo na příští tři roky jmenováno deset žen a deset mužů, kteří se již zúčastnili různých fází synodálního procesu.

Jsou to: Béatrice CAMARA (Guinea), Moses OJOK (Uganda), Dominique YON (Jižní Afrika), Brenda NORIEGA (USA), Joseph Edward SAN JOSE (Kanada), Sofía Beatriz CRUZ ESTRADA (Salvador), Natalia GARCÍA JIMÉNEZ (Portorico), Ariel Alejandro ROJAS HERNÁNDEZ (Chile), Agatha Lydia NATANIA (Indonésie), Jesvita Princy QUADRAS (Indie), Makoto YAMADA (Japonsko), Tilen ČEBULJ (Slovinsko), Chiara VAN VOORST (Nizozemsko), Émile ABOU CHAAR (Libanon), Ashleigh GREEN (Austrálie), Carina BAUMGARTNER (Salesiánské hnutí mládeže, Rakousko), Lucas Ricardo MARÇAL RAMOS (Fazenda da Esperança, Brazílie), Lucas PETIT NAVARRO (Komunita Taizé, Francie), Tommaso SERENI (Mezinárodní fórum Katolické akce, Itálie), Tomás VIRTUOSO (mládež z Equipe Notre-Dame, Portugalsko).

Šest jmenovaných členů pochází z Evropy, čtyři z Jižní Ameriky, Afriku a Asii zastoupí vždy trojice mladých lidí, Severní Amerika má v grémiu dva členy a Austrálie s Blízkým východem po jednom. Geograficky nejblíže české mládeži je rakouská členka ze salesiánského hnutí mládeže (foto). Japonsko zastupuje Makoto Yamada, který se angažuje v nevládní organizaci bojující s chudobou a studuje na jezuitské univerzitě Sophia v Tokiu, kam při poslední apoštolské cestě zavítal papež František.

První setkání mládežnického poradního sboru, který bude s vatikánským Úřadem pro laiky, rodinu a život spolupracovat v otázkách pastorace mládeže, se plánuje na duben příštího roku. Nad tím, jak by tento tým měl pracovat, se pro naše mikrofony zamyslela jeho členka Carina Baumgartner:

„Jedním z prvních úkolů bude volba pracovního stylu, abychom mohli co nejlépe plnit naše poradní poslání. Jsem napjatá, co asi řeknou druzí mladí lidé z různých organizací z celého světa a jaké budou mít zkušenosti. Sama pocházím ze salesiánské mládeže a tam jsem v posledních letech zakusila, že se mladí lidé berou vážně, předává se jim odpovědnost a dostávají prostor ke spoluutváření církve. Myslím ale, že nikoli všem mladým lidem se vede podobně. Mnozí z nich vůbec církev neznají a nezažili ji jako společenství, kde jsou vítáni. Víra je pro mne osobně velice důležitá. Cítím se v církvi velmi dobře a vnímám ji jako společenství, kde mohu prožívat svou víru, poznávat ji a mluvit o ní s jinými lidmi. Přála bych si, aby totéž zakusili druzí lidé, a záleží mi na tom, abych se v tom angažovala.“

Říká osmadvacetiletá Rakušanka, která bude spolupracovat s Úřadem pro laiky, rodinu a život.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.