Svatý otec: Lidské vztahy jsou nejlepší lék na každou formu diskriminace

30.11.2019 

Vatikán. Poslední z dnešních audiencí patřila žákům a studentům katolických základních škol. V Itálii jsou tyto školy sdruženy ve federaci zvané FIDAE, jež byla založena v roce 1945 a která tento týden pořádala tzv. globální summit děti (Children’s Global Summit), kterého se účastnilo 4000 dětí a mládeže ve věku 6 až 16 let, spolu s učiteli i rodiči, celkem ze 60 zemí světa. Setkání s papežem Františkem ve vatikánské aule Pavla VI. bylo vyvrcholením celé akce, spolupořádané vatikánskou Kongregací pro katolickou výchovu.

Když pozorujeme s úžasem a obdivem nebe a hvězdy anebo stojíme před zurčícím potokem s průzračnou vodou, je naše mysl uchvácena a nazírá autora tolikeré krásy (srov. Mdr 13,3), pokladu darovaného lidstvu, které jej má kultivovat a opatrovat (srov. Gen 2,15).

Nesmíme podlehnout iluzi, že můžeme „nahradit neopakovatelnou a neobnovitelnou krásu nějakým svým výtvorem“ (Laudato si´, 34) řekl dále.

Společně se připravujeme na Globální edukativní pakt a na událost, která se v této souvilosti bude konat v Římě 14. května příštího roku. Všichni jsme povoláni vytvořit globální výchovnou vesnici, jejíž obyvatelé budou mít lidské vztahy, které jsou tím nejlepším lékem proti každé formě diskriminace, násilí a šikany. V této velké vesnici bude výchova nositelkou bratrství a tvůrkyní pokoje mezi všemi národy lidské rodiny, jakož i dialogu mezi jejich náboženskými vyznáními.“

František jako obvykle u tohoto tématu zmínil výchovnou metodu, založenou na vzájemné propojenosti a rozvíjení třech různých antropologických dimenzí, shrnutých pod označením: hlava, srdce a ruce. „Jednotlivě se těmito třemi cestami dosáhne uspokojení pouze chvilkového, ale pokud jsou hlava, srdce i ruce zapojeny společně, vzniká vnitřní uspokojení, které je trvalé,“ dodal Svatý otec.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.