Zveřejněna výroční zpráva o zavražděných misionářích

1.1.2005 

Agentura Fides zveřejnila výroční zprávu o misionářích?mučednících. Za rok 2004 položilo život ve službě evangeliu 15 osob. Je to 14 mužů, ke kterým ve vánoční době přibyla sestra Christiane Philippon, zavražděná v noci z 25. na 26. prosince v Čadu.

Ve smutné bilanci vede Afrika (6), o druhé místě se dělí Latinská Amerika (4) s Asií (4) a jednoho mučedníka má i Evropa.

Tři laici byli zabiti v Pákistánu. Provinili se vírou v Krista. proto byli obviněni z rouhání a falešně také z krádeže, aby mohli být uvězněni: Javed Anjum, Samuel Masih a Násir Masih byli mučeni a barbarsky zavražděni.

K asijským mučedníkům byl připočten také diecédzní kněz z indického státu kerala, P. Job Chittilappilly.

5 misionářů zemřelo mučednickou smrtí v Africe. Jsou to Španěl Ignacio Garcia Alonso, z institutu Bratří křesťanských škol, zavražděná v Burkina Faso, komboniánský misionář původem z Itálie, P. Luciano Fulbi, zabitý v Ugandě, Angličan P. Gerard Fitzimons, zavražděný v Jihoafrické republice a irský misionár ze sdružení Afrických misií P. John Hannon, zabitý v Keni.

Ve Střední Americe byli k mučedníkům připočtěni dva diecézní kněží z Mexika: P. Ramon Navarrete Islas a P. Macrino Nájera Cisneros. V Santiago de Chile byl zabit italský servita, O. Faustino Gazziero a v hlavním městě Guatemaly diecézní kněz P. Eusebio Manuel Sazo. Latinská Amerika má tedy 4 mučedníky.

Mezi mučedníky své víry patří také diecézní kněz z Bosny Hercegoviny P. Dazimir Viseticki.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.