Vychovávejte mladou generaci k aktivní občanské účasti, vyzval papež americkou nadaci

9.12.2019 

Vatikán. Více než třicet tisíc dětí a dospívajících z řad takzvaně problematické mládeže dosud prošlo městečky, která od čtyřicátých let vznikala v Itálii i jiných částech světa z podnětu irského kněze Johna Patricka Carrolla-Abbinga. Tento dublinský rodák v osmnácti letech opustil svou vlast, absolvoval kněžská studia v Římě a v roce 1937 vstoupil do vatikánských diplomatických služeb. Zároveň díky své charismatické přesvědčivosti a kontaktům zahájil rozsáhlé charitativní dílo, které navracelo důstojnost dětem z ulice. Naléhal především na osobní odpovědnost dospívajících, jimž svěřoval samosprávu postupně vznikajících dětských městeček, či spíše komunitních bytů pro chlapce a dívky. Dnes italské domovy přijímají zejména migranty a uprchlíky z více než dvaceti zemí a další dětská městečka vznikla v Etiopii, jižní Indii a Latinské Americe (Bolívii, Kolumbii, Guatemale a Peru).

Papež František dnes přijal členy a dobrodince charitativní organizace, která pokračuje v díle irského monsignora pod výmluvným názvem „A Chance in Life, tedy „Životní šance“.

„Oceňuji, že se inspirujete radami, které jsem vyslovil v encyklice Laudato si´ v duchu integrální ekologie, jejímž cílem je rozvoj lidstva a stvořeného světa. Je podstatné, abychom nové generace vychovávali k aktivní občanské účasti, která staví do středu člověka a zároveň péči o životní prostředí. Na uskutečnění tohoto cíle spolupracuje rovněž technologická inovace, a právě nové generace, pokud obdrží vhodnou motivaci, jej mohou uskutečnit, protože se narodily a vyrůstají v aktuálním technologickém kontextu.“

Děkuji za vnímavnost, kterou projevujete vůči našim nejmenším bratrům a sestrám, loučil se papež František s podpůrci dobročinné organizace A chance in Life.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.