Petrův nástupce sloužil mši z liturgické památky Panny Marie Guadalupské

12.12.2019 

Vatikán. Papež František sloužil v podvečer ve vatikánské bazilice mši svatou z dnešní liturgické památky Panny Marie Guadalupské. Petrův nástupce tak již pošesté připomíná bohoslužbou ve vatikánské bazilice každodoroční památku mariánského zjevení, ke kterému došlo v roce 1531, tedy na prahu novověku, na půdě tzv. Nového světa, a které zásadně přispělo k rozšíření křesťanství na americkém kontinentu.  Homilii pronesl papež jako obvykle španělsky a tentokrát také spatra, bez psané předlohy. Svoje krátké kázání, ve kterém rozjímal o Marii jako ženě, matce a míšence, zakončil slovy:

Maria žena, Maria matka bez dalšího podstatného titulu. Další tituly – pomysleme na loretánské litanie – jsou osloveními, která milující děti říkají Matce, ale nedotýkají se podstaty Mariina bytí jakožto ženy a matky.

A třetí přívlastek, který, abych tak řekl, chceme, je míšenka. Míšenka nejenom s Juanem Diegem a jeho lidem. Je míšenkou, aby byla Matkou všech, míšenkou s lidstvem. Proč? Protože je míšenkou Boha. A to je velké tajemství: Maria Matka míšenka Boha, pravého Boha a pravého člověka, ve svém Synu.

Když docházíme v dějinách k prohlášení toho či onoho dogmatu, netápejme. Maria je žena, je Madona. Maria je Matkou Syna a hierarchické svaté Matky církve. Maria je míšenka našeho lidu, ale míšenkou Boha. Nechme ji k sobě promlouvat, když mluví k Juanovi Diegovi těmito třemi tituly: něhou, ženskou vroucností a míšeneckou blízkostí. Ať se tak stane.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.