Papež: Láska nás činí trpělivými

1.1.2020 

Vatikán. K poledni se na Svatopetrském náměstí sešlo asi 15  tisíc lidí, aby si vyslechli sváteční promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Svatý otec se v ní zaměřil na přelom kalendářního roku a novoroční přání.

Improvizovaně se v ní vrátil ke včerejšímu drobnému incidentu, jehož video se okamžitě ocitlo na tzv. sociálních sítích. Večer po bohoslužbě se totiž František vydal na Svatopetrské náměstí k jesličkám a cestou se zdravil s množstvím přítomných, přičemž se poněkud důrazněji ohradil proti nešetrnému chování jisté osoby, která jej uchopila za ruku, táhla k sobě a málem strhla k zemi. „Také já ztrácím trpělivost a prosím o odpuštění za špatný příklad, který jsem včera dal,“ dodal papež v klíčovém místě svojí dnešní promluvy, kde vysvětloval, že spása, kterou přináší Ježíš, spočívá v trpělivosti lásky. Promluvu pak zakončil slovy:

Drazí bratři a sestry, sestupme z piedestalů svojí nadutosti – všichni jsme pokoušeni pýchou - a prosme o požehnání Svatou Matku Boží, pokornou Matku Boží. Ona nám ukazuje Ježíše: nechme si požehnat, otevřme srdce Jeho dobrotě. Tak bude začínající rok poutí naděje a pokoje, nikoli slovy, ale skutky dialogu, smíření a péče o stvoření.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy PROMLUVY před Angelus je ZDE

Po hlavní promluvě papež František popřál „všem – věřícím i nevěřícím - protože všichni jsme bratři, abyste nikdy nepřestali doufat ve svět pokoje, který společně den po dni vytváříme. A prosím, nezapomeňte se modlit za mne,“ dodal a jako obvykle se rozloučil přáním dobré chuti  k obědu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.