Nový rok přinese mimořádný výstav Turínského plátna

2.1.2020 

Itálie. Pouhých pět let od posledního výstavu Turínského plátna, který do severoitalské metropole přivedl více než dva miliony poutníků z celého světa, včetně papeže Františka, přinese nový kalendářní rok další možnost k uctění této relikvie, oznámil turínský arcibiskup Cesare Nosiglia.

Příležitostí k mimořádnému výstavu bude 43. Mezinárodní setkání mládeže, ohlášené na 28.12.2020-1.1.2021 a organizované ekumenickou komunitou z Taizé. Obdobného, právě ukončeného setkání v polské Vratislavi, se turínský arcibiskup Nosiglia osobně účastnil spolu s početnou skupinou mládeže. Jak řekl, příští zastávka pouti důvěry na zemi právě v Turíně je plodem dlouholetého vztahu tohoto města s francouzskou ekumenickou komunitou:

„Mladí lidé hledají bezpečné a silné záchytné body – jak na úrovni víry, tak na společenské rovině, kde se vyjadřuje jejich touha po obnově. Turín čeká na tato znamení a myslím, že příchod komunity Taizé dodá hluboké podněty jak mladým katolíkům, tak lidem, kteří jsou spíše na okraji církve, ale vidí v ní určitý opěrný bod, protože jsou zmítáni zleva doprava a nevědí, jaký smysl mají životu dát. Věřím, že takové intenzivní dny prožité v modlitbě, setkávání, bratrství, přátelství přinesou pozitivní náboj jak pro mladé, tak pro celé město, ale také pro naši diecézi.“

Říká turínský arcibiskup Cesare Nosiglia, který se v minulosti setkával se zakladatelem ekumenické komunity v Taizé, bratrem Rogerem. Vzhledem k zeměpisné blízkosti míří ze severoitalského Piemontu do burgundské vsi Taizé každoročně mnohé mládežnické skupiny.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.