Františkánský misionář: Zoufalství ničí životy mladých

4.1.2020 

Jižní Súdán. „Mírový proces probíhá velmi toporně. Po několika krocích dopředu znovu couváme. Porozumět neustálým zvratům situace je velmi obtížné,“ říká františkánský misionář o. Federico Gandolfi působící v Jižním Súdánu. (foto)  Sociální situace v této zemi je poznamenaná ohromnou bídou způsobenou občanskou válkou, vlekoucí se od roku 2013.

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas otec Gandolfi poukazuje na význam historického setkání znepřátelených politiků Jižního Súdánu, které z inicitivy papeže Františka proběhlo ve Vatikánu. Účastnil se ho také anglikánský primas, arcibiskup Justin Welby, s nímž chce František tuto zemi letos navštívit.

„Dohody nastoupily, avšak v určité chvíli se v listopadu zablokovaly a vyvolalo to v zemi napětí, jakkoli se podařilo udržet otevřený dialog. Doufám, že se v únoru podaří podniknout další kroky směrem k míru. Stačí se rozhlédnout kolem sebe a vidět lidské zoufalství. Jeden mladík k nám dnes přišel se slzami v očích a říkal: „Otče, tady nemáme žádnou budoucnost.“ Je mu dvacet, studuje na univerzitě a všechno mu jde velmi dobře. Když se ho zmocnily slzy – což je tady tabu, zejména mezi muži – opravdu se vás to dotkne. Doufáme, že modlitby přinesou obrácení srdcí, usnadní život Súdánců a umocní společenství. Napětí tu ničí příliš mnoho mladých životů.“

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.