Velmistr řádu maltézských rytířů: Humanitární diplomacie nástrojem k řešení letitých konfliktů

11.1.2020 

Vatikán. Humanitární diplomacie se má stále více stávat nástrojem k šíření dialogu a řešení letitých konfliktů v různých částech světa. Toto přání vyjádřil při svém novoročním setkání s diplomaty akreditovanými při Suverénním řádu maltézských rytířů jeho velmistr.

Giacomo Dalla Torre del Tempio di Sanguinetto stojí v čele tohoto řádu s dlouhou historií a atypickým statutem v rámci mezinárodního práva od roku 2018. Maltézští rytíři udržují plné diplomatické styky s 94 státy světa, včetně České republiky.

Velmistr maltézského řádu v promluvě k velvyslanců připomněl nejvážnější humanitární krize dnešní doby vyvolané válkami v Sýrii a v Jemenu, ale upozornil také na další ještě zapomenutějším: jako situace v Mali nebo Demokratické republice Kongo. Zmínil rovněž nedávné události na Blízkém východě: “Chtěl bych vyjádřit velké znepokojení nad narůstajícím napětím v Iráku, Íránu a Libyi.” Jménem řádu se připojil k apelu papeže Františka na mír a smíření.

Maltézský velmistr se zastavil dále u plánovaných akcí řádu, jako je mezinárodní pouť do Svaté země, plánovaná na listopad příštího roku u příležitosti 900. výročí smrti zakladatele řádu, blahoslaveného Gerada. Zmínil rovněž prezentaci dokumentu Religious Compact, připraveného ve spolupráci s představiteli katolické církve a islámu, který obsahuje principy a společné směrnice pro náboženské instituce sehrávající klíčovou roli ve zmírňování následků krizových situací a přispívající k lepší organizaci a distribuci humanitární pomoci. V kalendáři maltézského řádu připomněl také mezinárodní letní tábor pro mladé lidi s postižením, na který se každoročně sjíždí na 500 mladých z celého světa a který se letos v srpnu bude konat v Římě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.