Mongolsko a Svatý stolec navázaly kulturní spolupráci

16.1.2020 

Vatikán. Mongolští badatelé budou mít přístup do Vatikánského archivu a ke kurzům latinského jazyka. V květnu bude Svatý stolec hostit fotografickou výstavu a vědeckou konferenci, které připomenou osm století od založení Charchorinu, hlavního města Mongolské říše. Na těchto iniciativách se shodli sekrektář pro vztahy se státy Svatého stolce, arcibiskup Gallagher, a mongolský velvyslanec ve Vatikánu, pan Lundeg Purevsuren při středeční audienci.

Informaci o jejich setkání přinesl Akipress, deník zaměřený na střední Asii. „Dobrá zpráva“, komentuje tuto kulturní výměnu misionář o. Giorgio Marengo. Jeho řeholní institut (Missionari della Consolata) právě v dnešním Charchorinu před několika lety otevřel centrum pro mezináboženský dialog a kulturní bádání. „Svatý stolec potvrdil svůj trvalý zájem o dějiny a kulturní bohatství Mongolska, což nás velmi těší“, říká italský kněz.

Mongolští badatelé od nynějška dostanou povolení ke studiu materiálů, vztahujících se k jejich vlasti, uchovaných ve vatikánském archivu s knihovnou. Arcibiskup Gallagher rovněž přislíbil výuku latiny, která jim umožní lepší práci s dokumenty. Karakorum, hlavní město Mongolské říše ve 13. století, bylo příkladem pokojného soužití různých náboženství. Papež Inocenc IV. na chánův dvůr vyslal svého legáta, Giovanniho Carpiniho, který se v roce 1247 vrátil s listem chána Güjüka, odpovídajícím na papežské poselství. Originál obou listů se uchovává ve vatikánském archivu, kdežto jejich kopie byly předána do muzea v Karakorum.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.