Zemřela průkopnice ekumenického hnutí Maria Vingiani

18.1.2020 

Itálie. Ve věku 98 let odešla na věčnost Maria Vingiani, průkopnice cesty smíření mezi křesťanskými církvemi a katolicko-židovského dialogu. Důležitou roli sehrála také v přípravě setkání sv. Jana XIII.  s francouzským historikem židovského původu Julesem Isaacem, které ovlivnilo přípravu deklarace Nostra Aetate.

Maria Vingiani se narodila v roce 1921. Od svých 26 let se angažovala v úsilí o ekumenický dialog, na který tehdy, v roce 1947, mnozí pohlíželi s podezřívavostí. Po svém odchodu do Říma, kde mezitím patriarcha Roncalli, s nímž se přátelila, usedl na apoštolský stolec, pokračovala v dialogu s jinými konfesemi. V době koncilu založila laický a mezikonfesní  Sekretariát pro ekumenické aktivity. V roce 2010 v rozhovoru pro náš rozhlas řekla: „Ekumenismus je Boží dar. Musíme rozhodně pokračovat v jeho prožívání, obohacovat ho o dary a velkorysost, pokud jde o jeho přínos stejně jako o vůli k němu přispět, a zapovědět nedůvěru, neboť víra se prožívá v naději.“

Maria Vingiani zemřela 17. ledna, v den, kdy se v Itálii slaví Den židovsko-katolického dialogu, a zároveň v předvečer Týdne modliteb za jednotu křesťanů. Na symbolický význam těchto dat poukazuje současný ředitel Sekretariátu pro ekumenické aktivity, Piero Stefani:

„Chtěl bych zdůraznit jednu věc, ohledně tohoto data. Podle oficiální definice, jak si ji přála také Maria Vingiani, je Sekretariát pro ekumenické aktivity mezikonfesním sdružením pro ekumensimus a dialog, počínaje židovsko-křesťanským dialogem. Stalo se tak díky intenzívním vztahům Marie Vingiani s francouzským židovským historikem Julesem Isaacem, který usiloval o změnu toho, co nazýval „učení o pohrdání“. Proto Maria zprostředkovala setkání s Janem XXIII. Spolu s dalšími věcmi pak toto setkání přispělo k myšlence, aby se koncil vyjádřil k židovství, což posléze vedlo k vydání deklarace Nostra Aetate. Spojitost vztahu mezi církví a židovským národem a vztahy mezi křesťanskými církvemi je rysem, který Maria Vingiani rozpoznala ve velmi rané a plodné době. Toto datum je tedy skutečně obtěžkané symbolickým významem.“ Říká Piero Stefani, ředitel Sekretariátu pro ekumenické aktivity.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.