Boží přátelství není výsledkem našich zásluh

26.1.2020 

Promluva před modlitbou Anděl Páně 26. ledna, nám. sv. Petra

Drazí  bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium (srov. Mt 4,12-23) líčí začátek Ježíšova veřejného působení. Začalo v Galileji, která byla v porovnání s Jeruzalémem periferií, na kterou se pohlíželo s nedůvěrou, protože byla smíšena s pohany. Od tohoto kraje se neočekávalo nic dobrého a nového. Právě tam však začal kázat Ježíš, který vyrůstal v Galilejském Nazaretě.

Hlásá ústřední jádro svého učení shrnutého do výzvy: »Obraťte se, neboť se přiblížilo nebeské království« (v.17). Tato zvěst je jako silný proud světla, který prostupuje tmu a rozhání mlhu. Připomíná Izaiášovo proroctví, které se čte v noci o Narození Páně: »Lid, který chodil ve tmě, vidí veliké světlo, obyvatelům temné země, vzchází světlo« (Iz 9,1). Příchodem Ježíše, světla světa, vyjevil Bůh Otec lidstvu svoji blízkost a svoje přátelství. Byly nám dány zdarma bez našich zásluh. Boží blízkost a Boží přátelství nejsou výsledkem našich zásluh; jsou Božím darem daným zdarma, a jako takový jej máme opatrovat.

Výzva k obrácení, kterou Ježíš adresuje všem lidem, je plně srozumitelná právě ve světle události zjevení Boží Syna, o kterém jsme rozjímali během minulých nedělí. Často se zdá, že je nemožné změnit život, opustit cestu sobectví a zla, opustit cestu hříchu, protože snahu o obrácení soustředíme pouze na sebe a svoje síly, nikoli na Krista a Jeho Ducha. Přilnutí k Pánu však nelze redukovat na naše osobní úsilí. Myslet si něco takového by bylo hříchem pýchy. Naše přilnutí k Pánu nelze redukovat na osobní úsilí, ale musí se vyjádřit důvěrnou otevřeností srdce i mysli k přijetí Ježíšovy dobré zvěsti. Ježíšovo slovo, Ježíšova dobrá zvěst, evangelium mění svět i srdce! Jsme proto povoláni svěřit se Kristovu slovu, otevřít se Otcovu milosrdenství a nechat se proměnit milostí Ducha svatého.

Pravé obrácení začíná odtud, stejně jako u prvních učedníků. Setkání s božským Mistrem, s Jeho pohledem a s Jeho slovem je podnítilo k Jeho následování, ke změně života konkrétním zapojením se do služby Božímu království.

Překvapující a rozhodující setkání s Ježíšem bylo začátkem putování učedníků, proměněných na hlasatele a svědky Boží lásky k Božímu lidu. Napodobením těchto prvních hlasatelů a poslů Božího slova, ať se každý z nás ubírá ve stopách Spasitele a nabízí tak naději těm, kdo po ní žízní.

Panna Maria, ke které se obracíme modlitbou Anděl Páně, ať svojí mateřskou přímluvou podpoří a posílí naše předsevzetí.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.