Papež: Poslušnost není kázeň, nýbrž vítězství Ježíšova stylu nad naší anarchií

1.2.2020 

Vatikán. V předvečer svátku Uvedení Páně do chrámu slavil římský biskup ve Svatopetrské bazilice liturgii, a to za hojné účasti osob žijících podle různých forem zasvěceného života: ordo virginum, mnišské, řeholní a sekulární instituty. Již skoro čtvrt století je totiž tento liturgický svátek v církvi připomínán jako Den zasvěceného života.

Papež František ve své homilii mluvil o umění vidět milost, umění hledat bližního a umění doufat. Podnětem mu bylo Lukášovo evangelium (2, 22-40), jež popisuje setkání Simeona a Anny v jeruzalémském chrámu s dítětem Ježíšem, ve kterém uviděli Pánova Mesiáše. Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Řeholní život je pokoušen dívat se světsky. Je to pohled, který už v Boží milosti nevidí protagonistku života a vyhledává náhražku v troše úspěchu, citové útěše a nakonec v tom dělat si, co chci. Pokud se však zasvěcený život netočí kolem Boží milosti, hroutí se do sebe. Ztrácí rozmach, ochabuje a stagnuje. A víme, co následuje. Začiná se domáhat vlastních prostorů a svých práv, nechává se strhnout klevetami a záští, hněvá se kvůli každé maličkosti, která se nedaří, a spouští litanie stížností na bratry, na sestry, na komunitu, na církev, na společnost. Už není ve všem spatřován Pán, nýbrž pouze svět s jeho dynamikami, a srdce zakrňuje. Tak se rodí rutinéři a pragmatici, zatímco v nitru narůstá smutek a nedůvěra, jež degenerují v rezignaci. K tomu vede světský pohled.

Prosme o umění vidět milost, kterou nám Bůh prokazuje, abychom nazírali život správně jako Simeon. Evangelium třikrát poukazuje na jeho důvěrný vztah s Duchem svatým, který byl s ním, zjevil se a dal mu vnuknutí (srov. vv. 25-27). Měl důvěrný vztah s Duchem svatým, Boží láskou. Pokud zasvěcený život zůstává zakotven v Pánově lásce, vidí krásu. Vidí, že chudoba není titánské úsilí, nýbrž vznešenější svoboda, kterou nás jakožto pravým bohatstvím obdarovává Bůh i druzí. Vidí, že čistota není strohou sterilitou, nýbrž cestou lásky, jež není majetnická. Vidí, že poslušnost není kázeň, nýbrž vítězství Ježíšova stylu nad naší anarchií.“

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy HOMILIE je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.