Ekonom Joseph Stiglitz: Je třeba přepsat ekonomické zákony

6.2.2020 

Vatikán. Na středečním semináři odborníků ekonomického a finančního sektoru vystoupil také papež, který ve svojí obsáhlé promluvě, o níž jsme již referovali, rozhodně odsoudil spekulativní peněžnictví, vedoucí k zadlužování celých národů a obohacování několika jednotlivců a které Aristoteles, jehož František citoval, nazývá lichvářstvím:

Aristoteles1 vítá vynález peněz a jejich užívání, avšak rozhodně odsuzuje spekulativní peněžnictví, neboť »při něm se nabývá zisku z peněz samých a ne z toho, pro co byly zavedeny«, totiž pro usnadnění směny a výroby.

Řekl papež František slovy antického filosofa. Jeden z účastníků včerejšího setkání, nositel Nobelovy ceny za ekonomii za rok 2001 a americký ekonom, Joseph Stiglitz, odpověděl španělské redakci Vatikánského rozhlasu na otázku: Co by podle něho bylo možné udělat pro vyrovnanější ekonomický systém?

Je toho třeba udělat mnoho a neexistuje žádná kouzelná hůlka. Musíme přepsat zákony národní i globální ekonomiky, abychom omezili moc nadnárodních mocností, omezili úniky do daňových rájů, vytvořili účinnější zdanění, dali pracujícím větší smluvní záruky, posílili odbory. Musíme zajistit, aby nadnárodní podniky nepřipisovali důležitost pouze svým akcionářům, ale všem zainteresovaným stranám, včetně klientů a pracujících, pracovním kolektivům a planetě, na níž žijeme. Současně musíme promyslet naše mezinárodní smlouvy, avšak nikoli po vzoru prezidenta Trumpa, který říká »Amerika first«, nebo kdokoli jiný ať je první přede všemi. Především je planeta a především jsou lidé – to je to, na čem záleží.

Říká americký ekonom Joseph Stiglitz po středečním ekonomickém semináři (foto), pořádaném ve Vatikánu Papežskou akademií sociálních věd.

 

1 Celá zmíněná Aristotelova pasáž: „Lichvářství je zcela odůvodněně předmětem nenávisti, protože se při něm nabývá zisku z peněz samých a ne z toho, pro co byly zavedeny. Vždyť vznikly pro směnu, avšak úrok je sám rozmnožuje (podle toho dostal úrok také jméno).“ (Aristotelés, Politika I, 10, 1258b, Oikúmené, Praha 1999, str. 77 ).

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.