Burkina Faso se zasvětilo Neposkvrněnému Srdci Panny Marie

7.2.2020 

Burkina Faso. Biskupové tohoto sužovaného afrického státu na žádost věřících rozhodli o jeho zasvěcení Neposkvrněnému Srdci Panny Marie. V národní mariánské svatyni v Yagma se modlili za mír v zemi a ukončení teroristických útoků.

Minulou neděli (2.2.) se tisíce věřících pocházejících ze sedmnácti burkinafaských a nigerských diecézí shromáždili při národní pouti do Yagma, „burkinafaských Lurd“, vzdálených asi 15 km od hlavního města Quagadougou. Letos se konala pod mottem: „Rodina Boží církve spolu s Marií hlásá evangelium milosrdenství a míru“. V závěru nedělní eucharistie mons. Laurent Dabiré, biskup Dori, zasvětil Burkina Faso Neposkvrněnému Srdci Panny Marie.

„Je to úkon důvěry, víry a naděje. S Marií, která za nás přimlouvá, nám Bůh dopomůže k vítězství nad zlem, hříchem a panujícím rozdělením, a dodá nám sílu, abychom pracovali pro bratrštější a spravedlivější svět, kde všichni mají svou hodnotu a poskytují platný přínos k věcem budoucím.“

Všechny burkinafaské diecéze se zároveň rozhodly, že budou podporovat mírovou kulturu v zemi. Kupříkladu v hlavním městě Quagadougou, jak oznámil jeho arcibiskup, kard. Philippe Quédraogo, byla loni v prosinci zorganizována kruciáta za mír, která potrvá celý rok. Tuto modlitební iniciativu přivítal rovněž předseda burkinafaské vlády, Christophe Joseph Marie Dabiré, který se účastnil mariánské poutě: „Řetězec modliteb přináší útěchu všem obyvatelům Burkina Faso. Těší nás, že se místní církev zajímá o otázky míru a bezpečnosti“, řekl.

Dodejme, že mariánská svatyně v Yagma, v níž byla vybudována cihlová kopie lurdské jeskyně, byla vyhlášena národním poutním centrem v roce 1988. Od té doby počet poutníků každoročně narůstá. Před třiceti lety (29.1.1990) sem zavítal sv. Jan Pavel II. během své cesty po západoafrických zemích.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.