Východní patriarchové u papeže: Věrní uprostřed pronásledování

8.2.2020 

Vatikán. Svatý otec přijal na audienci šest patriarchů katolických východních církví z Blízkého východu. Představili papeži stále obtížnější situaci křesťanů v tomto regionu.

Mezi patriarchy byl také kardinál Louis Sako, hlava chaldejské církve v Iráku. S papežem Františem hovořil mimo jiné o možnosti cesty do jeho země. „Papež je připraven přijet do Iráku, ale v této chvíli to neklidná situace nedovoluje. Snad bude návštěva možná ke konci letošního roku,“ říká kardinál Sako.

„Bylo to velmi přátelské a zároveň dojemné setkání. Vyprávěli jsme Františkovi o situaci v našich zemích a také o našich církvích a vztazích s římskou kurií. Někdy komunikace nefunguje moc dobře, nebo je příliš pomalá. Papež si to vzal k srdci. Řekl nám, že on je také patriarcha a ví, co cítíme. Přiznal také, že o některých věcech nevěděl, ale je připraven nás vyslechnout a pomoci nám. Velmi pozorně poslouchal, když jsme mu popisovali situaci našich zemí a církví. Velmi nás toto setkání posílilo. Papežův hlas je pro nás podporou uprostřed velkých problémů a utrpení. Řekl jsem mu, že velmi trpíme, jsme pronásledovaní, ale zůstáváme věrni církvi a evangeliu. Po této stránce jsme také darem pro celou všeobecnou církev.“ Řekl vatikánskému rozhlasu chaldejský patriarcha, kardinál Louis Sako.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.