Papež František k americkým biskupům: Když se mnou nesouhlasí, obviňují mne stejně jako vás

14.2.2020 

Vatikán. Často vnímáme papeže skrze filtr zpravodajských médií a je dobré zažít ho bez těchto filtrů, říká americký biskup Thomas G. Wenski z Miami. Včera byl jedním ze 17 členů amerického episkopátu, kteří vedli tříhodinový rozhovor s papežem Františkem v rámci návštěvy ad Limina. Petrův nástupce se s nimi podělil o své pocity nad reakcemi na právě zveřejněnou exhortaci Querida Amazonia.

„Byla na něm patrná konsternace, když říkal, že někteří lidé tvrdí, že synoda byla o celibátu a nikoli o Amazonii,“ řekl pro agenturu CNS biskup William A. Wack z Pensacola-Tallahassee. „Zmínil, že někteří lidé říkají, že není odvážný, protože neposlouchá Ducha,“ citoval dále Františka. „A řekl: tito lidé se nezlobí na Ducha svatého, zlobí se na mne,“ jako by přepokládali, že Duch svatý souhlasí s nimi. Papež zdůraznil, že příprava církevních dokumentů trvá měsíce nebo roky a média nakonec referují pouze v jedné linii nebo příjdou s tím, že papež nemá odvahu změnit pravidla pro církev. Jak dále referoval biskup Wenski, papež zdůraznil, že synoda není o papežově odvaze. „V synodě jde o působení Ducha svatého a rozlišování Ducha svatého. Pokud v ní Duch svatý chybí, nedochází k žádnému rozlišování,“ pokračoval americký biskup. František rovněž připomněl, že se synodou synodní proces nekončí, nikdy nemáme odpovědi na všechny otázky, nadnesenými problémy se máme zabývat i nadále a v modlitbě k Duchu Svatému rozlišovat cesty pro budoucnost.

Biskupové rovněž požádali papeže, aby jmenoval několik bodů, které považuje v nové exhortaci za nejdůležitější. František položil důraz zejména na péči o naši planetu a vybídl biskupy, aby do svých kázání neopomíjeli zahrnovat problematiku životního  prostředí.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.