Boží Zákon je nástroj svobody

16.2.2020 

Promluva papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně, nám. sv. Petra

Drazí  bratři a sestry, dobrý den!

Dnešní evangelium (srov. Mt 5,17-37) je vzato z „horského kázání“ a pojednává o plnění Zákona, o tom, jak plnit Zákon. Ježíš chce svým posluchačům pomoci ke správnému pojetí Mojžíšských předpisů a přikázání a nabádá je ke vstřícnosti vůči Bohu, který nás vychovává k opravdové svobodě a odpovědnosti prostřednictvím Zákona. Je třeba žít Zákon jako nástroj svobody. Na toto nezapomínejme: žít Zákon, který je nástrojem svobody a pomáhá mi být svobodnější. Pomáhá mi, abych nebyl otrokem vášnivého zaujetí a hříchu. Pomysleme na války a pomysleme na konsekvence válek. Vzpomeňme na onu holčičku, která předvčera zemřela chladem v Sýrii. Je tolik neštěstí! To jsou plody vášnivých náklonností. Lidé, kteří vedou válku, neovládají svoje vášně. Neplní Zákon. Kdo podlehne pokušením a náklonnostem, není pánem a protagonistou svého života, nýbrž pozbývá schopnost vést jej vůlí a odpovědně.

Ježíšova promluva sestává ze čtyřech antitezí, tvořených výrazem »Slyšeli jste, že bylo řečeno...« - »Ale já vám říkám«. Tyto antiteze poukazují na čtyři životní situace: zabití, cizoložství, rozvod a přísahy. Ježíš neruší předpisy, které se týkají těchto problematik, nýbrž vysvětluje jejich plný význam a vyjevuje ducha, ve kterém se mají dodržovat. Vybízí, abychom přešli od vnějškového dodržování Zákona k tomu bytostnému, totiž abychom přijali Zákon srdcem, které je těžištěm úmyslů, rozhodnutí, slov a gest každého z nás. Ze srdce totiž vycházejí dobré i zlé skutky.

Když srdce přijme Boží Zákon, chápe, že pokud nechová lásku k bližnímu, zabíjí v určitém smyslu sebe i jeho, protože zášť, řevnivost a rozdělení zabíjejí bratrskou lásku, která je základem všech meziosobních vztahů. A platí to rovněž o válkách a pomluvách, protože jazyk zabíjí. Přijme-li srdce Boží Zákon chápe, že touhy potřebují vedení, poněvadž ne všechno, po čem se touží, lze mít, a není dobré podléhat sobeckým a majetnickým citům. Srdce, které přijme Boží Zákon, chápe, že musí opustit životní styl tvořený nedodrženými sliby, ale také přejít od zákazu křivé přísahy k rozhodnutí vůbec nepřísahat a zaujímat postoj naprosté upřímnosti vůči všem.

Ježíš si je vědom, že není snadné žít podle přikázání takto naplno. Proto nám poskytuje podporu svojí láskou. On přišel na svět nejenom naplnit Zákon, ale také nám darovat Svoji Milost, abychom mohli plnit Boží vůli láskou k Němu a k bratřím. Všechno, všechno můžeme s Boží Milostí! Dokonce sama svatost není nic jiného než opatrování tohoto zadarmo Bohem daného daru, této Milosti. Jde o to důvěřovat a svěřovat se Jemu, Jeho Milosti, zdarma nám poskytnuté, a přijmout ruku, kterou nám nepřetržitě podává, aby naše snahy a naše nezbytné nasazení byly podporovány Jeho pomocí, plnou dobroty a smilování.

Ježíš nás dnes žádá, abychom prospívali na cestě lásky, kterou nám ukázal a která vychází ze srdce. Toto je cesta, kterou je třeba se dát, abychom žili křesťansky. Panna Maria ať nám pomáhá držet se cesty, kterou vytyčil její Syn, abychom dosáhli opravdové radosti a šířili všude spravedlnost a pokoj.

 

Překlad Milan Glaser

 

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.