Summit v Jakartě

6.1.2005 

Koordinace pomoci, vytvoření bezpečnostního systému proti tsunami v oblasti indického oceánu a zmrazení zahraničního dluhu zasažených zemí jsou hlavními tématy mezinárodní konference v hlavním městě Indonésie. První setkání na celosvětové úrovni po ničivém podzemním zemětřesení, v jehož vlnách zahynulo 26. prosince kolem 150 tisíc osob, znovu konstatovalo obrovský rozsah tragédie. Americký státní sekretář, Colin Powell, rozpustil dosavadní ?vedoucí skupinu? pro koordinaci pomoci, tvořenou vedle Spojených Států Indií, Austrálií a Japonskem. Powell, který se právě vrátil z obhlídky zasažených míst uvedl, že katastrofu podobných rozměrů neviděl ani urpostřed válečných konfliktů ani po řádění tajfunů. Koordinace pomoci se proto má ujmout OSN.

Podle generálního sekretáře OSN, Kofi Annana bude jeho organizace potřebovat v příštích 6-ti měsících 977 milionů dolarů pro základní pomoc 5-ti milionům osob, které o všechno přišli. Sám označil akci za největší, jaká kdy před Spojenými národy stála. ?Musíme připravit terén pro dlouhodobou pomoc? ? dodal Annan.

Dalším hlavním tématem projednávaným v Jakartě byl zahraniční dluh zasažených zemí. Všichni účastníci schválili návrh na zmražení zahraničního dluhu, krátce po tom, co britský ministr financi, Gordon Brown oznámil, že země G8 se na moratoriu shodli.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.