Papežská akademie pro život připravuje etické směrnice v oblasti umělé inteligence

25.2.2020 

Vatikán. „Správný algoritmus? Umělá inteligence: etika, zákon a zdraví“ – tak je nadepsán workshop organizovaný Papežskou akademií pro život, který bude probíhat v příštích dvou dnech (26. – 27. února) v Nové synodní aule ve Vatikánu. 28. února jej uzavře podpis apelu „Rome Call for AI Ethics“, jenž bude následně předložen papeži Františkovi.

Žijeme v době epochálních změn. Poprvé v dějinách má člověk ve svých rukou moc k sebedestrukci a to hned na tři způsoby: nukleární, ekologickou a technologickou, řekl při dnešní prezentaci akce novinářům arcibiskup Paglia. To je také důvod, proč papež František žádá po Papežské akademii pro život, aby rozšířila horizonty své činnosti na otázky spojené s rozvojem nových technologií v oblasti komunikace, biotechnologií, nanotechnologií či robotiky.

„Rozhodnutí, včetně těch nejdůležitějších, k nimž dochází v oblasti lékařství, ekonomie nebo společnosti, jsou dnes plodem lidské vůle a celé série algoritmů. Lidský život se ocitá v situaci, v níž se sbíhá přístup vlastní člověku s automatickým kalkulem, takže je stále složitější porozumět, co je předmětem, předvídat důsledky a definovat odpovědnost.“

Jak dále uvedl předeseda Papežské akademie pro život „Rome Call for Artificial Intelligence Ethics“, (Římský apel na etiku v oblasti umělé inteligence) předkládá stručnou a syntetickou formou směrnice z oblasti etiky práva a výchovy. Prvními signatáři budou vedle zmíněné papežské akademie dva z největších mezinárodních hráčů na poli umělé inteligence IBM a Microsoft. Záměrem však je vyvolat hnutí, které by se rozšířilo do dalších veřejných institucí a dokázalo by směřovat rozvoj a etické užití technologií, vysvětlil arcibiskup Paglia. Dokument bude dostupný od pátku 29. února na adrese www.romecall.org.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.