Panika má mediální povahu

25.2.2020 

Itálie. „Zkrátka panika, vlna paniky. A je velice pozoruhodné, že má mediální povahu. To by mělo vést k zamyšlení,“ říká italský psycholog a psychoterapeut, Roberto Marchesini, pro katolický měsíčník Il Timone v souvislosti se situací v Itálii, jejíž vláda jako jediná v Evropě zavedla v několika obcích na severu země plošnou karanténu a necelé čtyři miliony školáků mají prázdniny. V diecézi Milán s pěti a půl milionem obyvatel jsou do odvolání zrušeny bohoslužby, podobně i v Benátské diecézi.

Roberto Marchesini popisuje psychologický mechanismus lidského jednání za těchto situací. „Je prostý: emoce - v tomto případě strach - zaujímá během rozhodování roli rozumu. Člověk tedy přestane jednat racionálně. To znamená, že jedná naprosto iracionálně anebo se nechá řídit zvnějšku (otherdirected). Je známo, že v případě šoku se člověk stává manipulovatelným a kontrolovatelným a jedná podle toho, co se mu řekne, i kdyby to odporovalo jeho vlastním zásadám a logice. Právě k tomu nyní může docházet. Těžko říci, jak tomu čelit, protože v naší společnosti nás všechno vychovává k podřizování se emocím a k nedůvěře v rozum: televize, média, showbyznys. Je třeba se vrátit k rozumovému rozhodování. Nemůžeme změnit minulost, ale přítomnost ano,“ radí italský psycholog.

Marchesini je zároveň katolík a proto odpověděl i na otázku, zda panika není také příznakem chvějící se víry. „Chvějící se? – odpovídá ironicky. „Mluví se o pandemii, ať už skutečné či domnělé, a co na to církevní představení? Zruší bohoslužby. Dalo by se aspoň říci, že budou slouženy sine populo! Jedinou starostí je však předejít možné nákaze zákazem shromažďování. Zdá se, že převažuje kompletně materialistická mentalita, což by byl spíše signál ztráty víry,“ posteskl si  italský psycholog Roberto Marchesini v souvislosti s fenoménem koronaviru.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.