Vatikán zapůjčil roucho sv. Tomáše Becketa na oslavy do Canterbury

27.2.2020 

Vatikán/Anglie. Vzácná skleněná schránka s tunikou sv. Tomáše Becketa uchovávaná v římské bazilice Santa Maria Maggiore se v létě  vrátí na měsíc do Anglie. V Canterburské katedrále se letos připomíná výročí mučednické smrti tohoto arcibiskupa a kancléře Jindřicha II., zavražděného v roce 1170 kvůli sporům o církevní jurisdikci.

Zapůjčenou relikvii bude možné spatřit v hlavní katedrále anglikánské církve od 4. července do 3. prosince letošního roku, kdy vyvrcholí oslavy 850. výročí smrti a 800. výročí přenesení ostatků sv. Tomáše Becketa. Becketovu tuniku přezkoumali v roce 1992 badatelé, kteří ji datovali na přelom 12. a 13. století a potvrdili její původ v severní Francii či v Anglii. Jak připomíná portál canterburské katedrály, kromě poutníků, kteří přijedou na becketovské oslavy, uctí relivii také biskupové anglikánského společenství shromáždění právě v této době na Lambethské konferenci.

 „Relikvie nám připomínají, jakou cenu má přinášení věrného svědectví Kristu,“ uvedl ceremoniář katedrály reverend Max Kramer. „Mnoho biskupů, kteří se zúčastní  Lambethské konference vede křesťanské komunity trpící násilným pronásledováním a útlakem pro svou víru. Věříme, že pohled na oděv spojený s Becketovou smrtí a připomínka jeho mimořádného dědictví pomůže obnovit jejich sílu a přinese jim Boží posilu, aby v těchto těžkých dobách pokračovali v dosvědčování naší společné víry s velkou odvahou.“

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.