Papež František zřídil task force pro asistenci místním církvím v přípravě směrnic pro ochranu nezletilých

28.2.2020 

Vatikán. “Na závěr setkání na téma “Ochrana nezletilých v církvi”, které proběhlo ve Vatikánu ve dnech 21. – 24. února 2019, ohlásil papež František záměr ustanovit operativní pracovní skupinu (task force), jejímž úkolem bude pomáhat biskupským konferencím, řeholním institutům a společnostem apoštolského života v přípravě a aktualizaci směrnic ve věci ochrany nezletilých,” uvádí vatikánské tiskové prohlášení a v sedmi bodech shrnuje základní parametry projektu schváleného papežem Františkem:

  1. Na pracovní skupinu bude dohlížet mons. Edgar Peña Parra, substitut státního sekretariátu pro obecné záležitosti, a spolu s ním kardinálové Oswald Gracias, arcibiskup Bombaye, a Blase Joseph Cupich, arcibiskup Chicaga, dále maltský arcibiskup a druhý sekretář Kongregace pro nauku víry, Charles Jude Scicluna, a otec Hans Zollner SJ, ředitel Psychologického institutu Papežské gregoriánské univerzity a člen Papežské komise pro ochranu nezletilých.
  2. Task force bude asistovat biskupským konferencím, řeholním institutům a společnostem apoštolského života na jejich žádost při přípravě a aktualizaci směrnic ve věci ochrany nezletilých, v souladu s liniemi vydanými Kongregací pro nauku víry, jakož i podle norem platného kanonického práva ohledně zneužívání, a zejména ustanovení Motu proprio “Vos estis lux mundi” ze 7. května 2019.
  3. Příprava směrnic nicméne zůstává kompentencí a odpovědností jednotlivých biskupských konferencí, řeholních institutů a společností apoštolského života.
  4. Pracovní skupina bude mít pověření na dva roky, počínaje 24. únorem 2020. Skupinu tvoří koordinátor dr. Andrew Azzopardi, vedoucí Safeguarding Commission pro ochranu nezletilých a zranitelných dospělých v maltézské církevní provincii, a další odborníci na kanonické právo různých národností.
  5. Koordinátor bude trimestrálně referovat o aktivitách vykonaných task force substitutovi pro obecné záležitosti vatikánského státního sekretariátu.
  6. Aktivity pracovní skupiny podporuje příslušný fond zřízený dobrodinci.
  7. Žádosti o pomoc ze strany biskupských konferencí, řeholních institutů a společností apoštolského života mohou být zasílány na zvláštní e-mailovou adresu: taskforce@org.va

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.