Křesťané na celém světě vyprošují lidstvu milosrdenství

25.3.2020 

Vatikán. V poledne se v knihovně Apoštolského paláce papež František pomodlil Otčenáš, jak k tomu vyzval tuto neděli křesťany všech vyznání na celém světě. Modlitbu Páně ve streamingovém přenosu uvedl slovy:

Drazí bratři a sestry,

Dnes jsme se - všichni křesťané na světě – sešli ke společné modlitbě Otče náš, modlitbě, kterou nás naučil Ježíš.

Jako děti se s důvěrou obracíme k Otci. Činíme tak každý den i několikrát denně, ale v této chvilí chceme úpěnlivě prosit o milosrdenství pro lidstvo těžce zkoušené pandemií koronaviru. A činíme tak společně, křesťané všech církví a společenství, každé tradice, každého věku, jazyka a národnosti.

Modleme se za nemocné a jejich rodiny, za zdravotníky a jejich pomocníky, za státní představitele, pořádkové síly a dobrovolníky, za duchovenstvo našich komunit.

Dnes mnozí z nás slaví Vtělení Slova v lůně Panny Marie, jejíž skromná a naprostá odevzdanost zrcadlí odvezdanost Božího Syna. Také my se svěřujeme s plnou důvěrou do rukou Božích a s jedním srdcem a jednou duší se modlíme:

Následovala modlitba Otčenáš, kterou papež František pronesl latinsky (foto).

Na přenos z knihovny Apoštolského paláce navázala modlitba Anděl Páně, kterou ve Svatopetrské bazilice každodenně vede generální vikář městského státu Vatikán, kardinál Angelo Comastri, za účasti stálých obyvatel Vatikánu.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.