Stážistka České školy zůstala v Římě: Při učení na dálku je nejdůležitější kreativita

30.3.2020 

Řím. Lucie Grebíková studuje obor učitelství pro první stupeň základní školy na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Do Říma přijela v rámci projektu Erasmus na stáž do České školy, totiž do sobotní doplňkové školy, v níž mají děti ze smíšených manželství nebo v Itálii pracujících rodičů možnost udržovat kontakt s českým prostředím a kulturou, ale také s českou gramatikou, dějinami, zeměpisem a hudbou. Navzdory mimořádnému stavu a zavírání hranic se rozhodla v Římě zůstat…

Cítila jsem odpovědnost za školu, kde jsem třídní učitelkou třetí, čtvrté a páté třídy, řekla v rozhovoru pro náš rozhlas. Dalším z důvodů proč se nevracet pro ni byla také dvoutýdenní karanténa, která by nevyřadila z běžného života pouze ji samotnou, ale také maminku, která je lékařka, dodává.

Vyučovat "na dálku", za pomoci různých digitálních platforem začala už před čtyřmi týdny a má tedy dnes o něco větší zkušenost než učitelé v České republice. Co jim doporučuje? Zejména kreativní a individuální přístup, ze kterého mohou nakonec žáci mnoho získat. Pro některé z nich je nový způsob vyučování objevný, víc počítá s jejich samostatností a inspiruje je k pilnější práci, kostatuje Lucie.

Nejvyšší spokojenost s průběhem distanční výuky vyjádřila také ředitelka školy Kateřina Zoufalová. „Škola byla na tuto situaci připravena a s výukou se začalo ihned po vyhlášení celonárodních omezení, která mají zabránit šíření koronaviru. Kreativní a individuální přístup všech učitelů považuji za projev velké solidarity  lásky,“ dodala pro náš rozhlas.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.