Kolín nad Rýnem: Bezdomovci dostávají pomoc v semináři

31.3.2020 

Německo. Kardinál Woelki otevřel arcidiecézi seminář pro bezdomovce. Své rozhodnutí oznámil během nedělní mše svaté v Kolínské katedrále přenášené po internetu. “Vzhledem k pandemické krizi je na ulicích stále méně lidí, kteří by mohli bezdomovcům poskytnout pomoc. Chceme tedy, aby v těchto dnech mohli dostat alespoň jedno teplé jídlo denně a měli se kde osprchovat,” řekl kolínský arcibiskup. 

V rozhovoru pro Vatikánský rozhlas kardinál Woelki uvedl, že na současnou situaci bezdomovců jej upozornili jeho spolupracovníci. Pandemie přinutila mnoho dobrovolníků k rezignaci na práci na ulici a některé charitativní organizace přestaly pečovat o sbírky pro lidi bez domova. Seminář v Kolíně nad Rýnem je v této chvíli prázdný kvůli plánované rekonstrukci a bohoslovci žijí na jiných místech, proto se místní arcibiskup rozhodl poskytnout budovu pro lidi v nouzi.

Téměř 150 lidí bude moci nyní využívat jeho koupelny a dostane oběd, připravovaný kuchyní arcidiecézní kurie. Bezprostřední péče o bezdomovce se ujme skupina mládeže a bohoslovci. Kardinál Woelki vyjádřil vděčnost všem dobrovolníkům, kteří přinášejí pomoc nejchudším. 

Před několika dny kolínský arcibiskup rovněž zařídil, aby nemocnice v celé arcidiecézi přijímali italské pacienty s koronavirem. Minulou sobotu přistálo v Kolíně nad Rýnem první letadlo s šesti pacienty, kteří byli rozděleni do různých katolických klinik. 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.