Papež: V těžkostech se projeví duše národa

3.4.2020 

Vatikán/Itálie. “Dolehla na vás nepředstavitelná skutečnost, kterou jste ihned museli začít řešit, a tak se vyjevila duše vašeho kraje. Těžké chvíle jsou schopny odkrýt duši našich národů”, píše římský biskup v poselství předsedovi Milánské veletržní nadace, která v této severoitalské metropoli otevřela za rekordních deset dní novou nemocnici. Rozkládá se na 25 tisících m² dvou veletržních pavilónů a disponuje téměř 160 lůžky.

“Oddanost, schopnost vložit se do hry, úsilí, obětavost a odříkání, kterých si všímám u celého italského národa”, píše papež František, “jsou vprostřed bolesti důvodem k útěše, díkům a naději. Občané, kteří jsou si vědomi své odpovědnosti, se stávají nejlepší reakcí na nynější pandemii”.

Svatý otec proto žehná rukám všech dělníků a dalších zaměstnanců, kteří postavili novou nemocnici: “Nevztyčili pouze zdi nové budovy, nýbrž utvářejí v lidech naději a svou prací přispívají k tomu, že nikdo nezůstane opuštěn na kraji cesty. Jejich činnost opětovně dokládá, že jedinou cestou je utužování vztahů, podání pomocné ruky a společná stavba toho nejkrásnějšího, co lze uskutečnit, tedy života našeho společenství”.

Pouze takto na sebe bereme břemena druhých (srov. Gal 6,2), zdůrazňuje Petrův nástupce v závěru osobního listu a jako obvykle žádá o modlitbu za svůj nelehký úřad.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.