František varuje před virovou genocidou

3.4.2020 

Vatikán/Argentina. Papež František upozornil na možnost “virové genocidy”, která může být dovětkem nynější pandemie, pokud vlády jednotlivých států dají přednost hospodářství před lidmi. Učinil tak v ručně psaném listu, který zaslal soudci Robertu Andrésovi Gallardovi. Tento buenosaireský právník předsedá Panamerickému výboru soudců pro sociální práva a je Bergogliovým dlouholetým přítelem. František se mu svěřuje se znepokojením, které v něm vyvolává “postup pandemie geometrickou řadou”.

Zprávu o papežově soukromém dopisu přinesla argentinská agentura Télam. Františkův drobný rukopis se dotýká velkých otázek, které nastoluje blízká budoucnost, a zároveň opětovně vyslovuje obdiv lékařům, ošetřovatelům, dobrovolníkům, kněžím, řeholníkům a řeholnicím, kteří nasazují životy v péči o nakažené. Chválí mnohé vlády, které “přijaly výrazná opatření na obranu populace. Vlády, které takto řeší krizi, poukazují na priority svých rozhodnutí: v první řadě lidé. A to je důležité, protože dobře víme, že obhajoba lidí znamená ekonomický propad”, zdůrazňuje papež a dodává: “Bylo by smutné, kdyby volily opak. Vedlo by to k úmrtí mnoha lidí, jakési virové genocidě”.

Podle Františkova mínění již nyní máme zahájit přípravu na budoucnost, kterou poznamená hlad lidí bez stálé práce, násilí a zvýšený výskyt lichvářů, “nelidských zločinců, kteří jsou metlou sociální budoucnosti”. Z tohoto důvodu se papež již v minulém týdnu setkal s vatikánským úřadem pro službu integrálnímu lidskému rozvoji, sděluje v listě argentinskému soudci. Ekonomická budoucnost by se měla řídit vizí ekonomky Mariany Mazzucato, doporučuje papež. Tato profesorka na londýnské University College ve své studii publikované před dvěma lety upozorňuje na tvorbu hodnoty v hospodářství, kterou v globální ekonomii nevytvářejí spekulanti, byť to hlásají. “Myslím, že nám může pomoci v přemýšlení o budoucnosti”, uzavírá papež v dopise argentinskému příteli.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.