Kardinál Parolin: Krize vyzývá k překonání egoismu

3.4.2020 

Vatikán. Jak se daří vatikánským zaměstnancům, infikovaným koronavirem, a jak církev ve světě pomáhá v souvislosti s pandemií? Jak by se nyní měli zachovat politici? Na tyto a další otázky odpovídá kardinál Pietro Parolin, v rozhovoru pro vatikánské sdělovací prostředky. Mezinárodní solidarita by v současném kontextu neměla selhávat, varuje státní sekretář Svatého stolce, a vybízí farnosti po celém světě k polednímu vyzvánění, které by zvalo k modlitbě.

Katolická církev je “nablízku všem, kteří trpí a ocitli se v nouzi”, ujišťuje vatikánský kardinál a naléhá na odpovědné jednání:

“Je skutečně zapotřebí modlitby a úsilí o to, aby se nepřerušila mezinárodní solidarita. Navzdory krizi a strachu se nesmíme uzavírat sami do sebe. V těchto dnech totiž bohužel na naše dveře klepou problémy a dramata, které jsme považovali za zcela vzdálené”,

apeluje kard. Parolin na smysl pro společenství. Jde o to, abychom současnou situaci využili k prokazování solidarity ve světovém rámci a přispívali k jejímu dalšímu růstu:

“Krize vyvolá obtíže a hluboké změny. Z toho důvodu by se nositelé politické odpovědnosti měli svého úřadu zhostit nesobecky a odhlédnout od osobních, skupinových a národních zájmů”.

Hlava vatikánské diplomacie doporučuje politikům “moudré a odpovědné jednání, zacílené na obecné dobro a souznící s hodnotami svobody a spravedlnosti”. Tentýž postoj si samozřejmě zachovává Svatý stolec v kontaktu s místními církvemi, které postiženému obyvatelstvu “pomáhají nezávisle na náboženské či etnické příslušnosti, jak to církev odjakživa činila”. Kardinál Parolin upozorňuje na konkrétní pomoc papeže Františka, adresovanou nejvíce postiženým zemím (Číně, diecézi Hongkong, Íránu, Itálii a Španělsku), avšak především na mravní podporu:

“Svatý otec se všemožně snaží být nablízku lidem po celém světě, protože osobní kontakt pro něj má zasadní význam. Proto si ho chce udržet, byť naprosto novým a dosud neslýchaným způsobem. Každodenní přenos bohoslužby z Domu sv. Marty to konkrétně dokládá. Dalším konkrétním znamením je ustavičná modlitba za oběti, jejich rodiny, zdravotníky, dobrovolníky, kněze, pracující a rodiny. Jako jeho nejbližší spolupracovníci se snažíme, aby byl ve stálém styku s místními církvemi po celém světě.”

Vatikánu se pandemie dotkla pouze okrajově, dosavadních sedm případů pozitivních na koronavirus již prodělalo kritickou fázi a jejich zdravotní stav se postupně zlepšuje. Zato ve světovém měřítku opatření bránící nákaze podstatně omezují práci katolické církve:

“Připravujeme se na Svatý týden po neobvyklé postní době. Zmrtvýchvstalý Ježíš ale vítězí nad smrtí a dává život. Vírá nám pomáhá, abychom v tomto těžkém čase stále více spoléhali na Boha a vytrvalou modlitbou se dovolávali ukrácení nynější zkoušky.”

Přitom pomáhá, když se zaměříme na mnohé dobro, které vychází najevo, poukazuje kardinál Parolin na pastorační vynalézavost biskupů, kněží, řeholníků i laiků:

“Také za současné pandemie existuje mnoho možností, jak se vyjádřit a být spolu – například prostřednictvím hudby a zpěvu. Přál bych si, aby se to dělo také v našich společenstvích. Bylo by pěkné, kdyby se ve všech kostelích společně, například v poledne, rozezněly zvon a jejich hlas zval ke společné modlitbě všechny věřící, byť jsou fyzicky vzdáleni…”, navrhuje státní sekretář Svatého stolce v rozhovoru pro vatikánská média.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.