Proč zbrojovky nadále pracují?, ptají se italští biskupové

6.4.2020 

Itálie. „Udivuje nás, že v tomto období náležitých omezení, která mají zabránit šíření epidemie, jsou výroba a komercializace zbraní pokládány za jednu z nemnoha nezbytných, povolených pracovních činností”, píší biskupové severoitalských krajů Piemont a Valle d’Aosta. Jak dodávájí, vládní dekret, který zastavil chod naprosté většiny podniků na italském území, “povoluje průmyslovou činnost v oblasti letectví a další aktivity strategického významu pro národní hospodářství”. Biskupové to považují za “velice špatný signál, který zaslouží rozhodné odsouzení”.

Jejich protest přichází prostřednictvím nóty, zveřejněné Komisí pro sociální a pracovní pastoraci biskupské konference zmíněných dvou regionů, kterou vede biskup Vercelli, mons. Marco Arnolfo. Na území jeho diecéze (v obci Cameri, provincie Novara) se nachází hlavní italský závod zbrojovky Leonardo (jejímž majoritním akcionářem je italské ministerstvo hospodářství a financí), jediné místo mimo Spojené státy americké, kde se vyrábějí stíhačky F35. “Odmítáme produkci zbraní, zejména v této době, kdy potřebujeme přístroje a zařízení pro život, nikoli smrt”, zdůrazňují biskupové. “Stavíme se proti výrobě stíhacích bombardérů F35, schopných nést jaderné zbraně. Kolik nemocničních lůžek a respirátorů bychom získali za náklady na jediné takové letadlo, které stojí zhruba 150 milionů euro?”, dotazují se pastýři severoitalských regionů a naléhají: “V tuto chvíli potřebujeme zcela jinou práci, práci pro život, zaměřenou na podporu udržitelného zemědělství a mnoha malých regionálních firem.” 

“Žádáme křesťanská společenství, aby vzývala Boha, dárce života, za ukončení této pandemie, a za dar Ducha svatého, abychom spolu se všemi lidmi dobré vůle usilovali o novou ekonomii, respektující život a životní prostředí, v níž by lidé byli tvůrci pokoje”. Nóta severoitalských biskupů se uzavírá apelem na italského premiéra, členy parlamentu i představitele místní správy, “aby zaručili právo pracujících a jejich rodin na zdraví a vysvětlili, proč v tak delikátním momentu italských dějin zastavili zbrojní průmysl”. Obdobnou výzvu v těchto dnech předložila další křesťanská uskupení – Pax Christi a Hnutí fokoláre spolu s Etickou bankou.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.