Fabrice Hadjadj: Modlitba jako lidštější a hlubší možnost konfrontace se zlem

9.4.2020 

Francie. Chýlí se ke konci zvláštní postní doba. Nechodili jsme do kostela na Křížové cesty, utrpení přicházelo letos do našich domovů. Každý se musel konfrontovat s touto nevyhnutelnou součástí lidského života.

Poukazuje na to Fabrice Hadjadj, francouzský spisovatel a filosof, ředitel Evropského institutu antropologických studií Philanthropos. Všímá si faktu, že poprvé v dějinách prožíváme epidemii v kontextu globalizovaného světa. Tok informací působí, že prožíváme nejen vlastní bolesti, ale i bolesti dalších lidí na celém světě. Snili jsme o transhumanismu, a zažíváme křehkost lidského života. 

Za této situace je však důležité vracet se ke Křížové cestě. Kristovo utrpení totiž pomáhá v porozumění našemu utrpení takovým způsobem, aby se Křížová cesta stala zároveň cestou světla, jak říká latinské úsloví Via Crucis - Via lucis. Mluví Fabrice Hadjadj:

“Jak reagujeme na konfrontaci s utrpením a zlem? Můžeme vyhledávat rozptýlení a znecitlivění. Můžeme se také domnívat, že zlo pochází pouze z venku. Můžeme se poddat zoufalství, spáchat sebevražda. Člověk má mnoho různých možností v konfrontaci se zlem a utrpením. Existuje však také možnost daleko lidštější, daleko hlubší. Totiž přejít od vnějšího zakoušení zla k osobní reflexi nad naším podílem na zlu a k prosbě, modlitbě, která vzývá Boha. Právě v tom se vyjadřuje velikost člověka. Když se jeho nitro rozvírá a tryská z něho vertikální volání, obrácené k nebi, když se k nebesům obrací s otázkou, včetně zvolání: proč jsi mne opustil. Mějme na paměti, že vrcholným momentem tajemství Kříže je také tato Kristova otázka: Proč jsi mne opustil?”

Říká francouzský filosof Fabrice Hadjadj.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.