Papež o svých jmeninách daroval další zdravotnický materiál

23.4.2020 

Vatikán. Církev si dnes připomíná sv. Jiří, který počátkem čtvrtého století podstoupil mučednickou smrt v Lyddě a jehož památka se u nás kvůli svátku sv. Vojtěcha překládá na 24. duben. Papež František, Jorge Mario Bergoglio, tedy slaví jmeniny, při kterých opětovně vzpomenul na lidi nejvíce postižené epidemií koronaviru.

Tentokrát daroval plicní ventilátory poslední generace a další zdravotnický materiál (respirační roušky, ochranné brýle a kombinézy pro zdravotníky) do nemocnic v Rumunsku, Itálii a Madridu. V Rumunsku se z papežovy pomoci může těšit městečko Suceava, kde se soustředí čtvrtina z deseti tisíc nakažených na národní úrovni a na něž byla uvalena karanténa. Zdravotnický materiál z Vatikánu pocestuje letadlem, jímž se do Rumunska vracejí lékaři a zdravotní sestry, kteří v těchto dnech pomáhali v severoitalské nemocnici města Lecco.

Právě do tohoto lombardského města na břehu Komského jezera, které je dějištěm papežova oblíbeného románu “Snoubenci” (z pera Alessandra Manzoniho) putuje další Františkův dar. O tři respirační přístroje, věnované španělskému zdravotnictví, se postará tamní nunciatura, která společně s madridským arcibiskupem rozhodne o jejich určení. Ve Španělsku převýšil počet infikovaných 208 tisíc, více než 21 tisíc lidí zemřelo a téměř 86 tisíc se z nákazy uzdravilo.

 

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.