Společná modlitba za lidstvo v duchu abúdhábského prohlášení

2.5.2020 

Vatikán. Sdružení náboženských představitelů islámu, judaismu a křesťanství, které vzniklo po podpisu prohlášení o mezilidském bratrství papežem Františkem a imámem Al Tajíbem, nyní vybízí ke společné modlitbě za lidstvo. Výbor za mezilidské bratrství, který se zaměřuje na naplňování cílů abúdhábské deklarace, svou výzvu adresoval „bratrům, kteří věří v Boha Stvořitele, a bratrům ve společném lidství po celém světě“.

V jejím úvodu upozorňuje na rychlé šíření koronaviru, které ohrožuje miliony lidí na celé planetě a stává se tak vážným nebezpečím pro celý svět. Výbor potvrzuje důležitou úlohu lékařů a vědeckého bádání, avšak zároveň lidstvo podněcuje, aby za této krize nezapomínalo na Boha Stvořitele:

„Vyzýváme proto všechny lidi po celém světě, aby se obraceli k Bohu v modlitbách, prosbách, postech a skutcích milosrdenství. Každý člověk v každé části světa ať tak činí podle svého náboženství, víry či nauky, aby Bůh zastavil nynější epidemii, zachránil nás v tomto soužení a pomohl vědcům k nalezení účinného léku, aby vysvobodil svět ze zdravotních, hospodářských a humanitárních důsledků nákazy“.

Vrchní výbor pro mezilidské bratrství v souladu s cíli Prohlášení o lidském bratrství navrhuje, aby se ve čtvrtek 14. května konal den modliteb, postu a proseb za lidstvo. Vyzývá náboženské představitele a lidi po celém světě, aby se k němu připojili a obrátili se k Bohu jediným hlasem. Kéž Bůh zachová lidstvo, pomůže mu překonat pandemii, navrátí mu bezpečí, stabilitu, zdraví a blahobyt, aby byl svět po skončení pandemie lidštější a bratrštější, doufá výbor pro naplňování cílů abúdhábské deklarace.

 

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.