Kardinál Comastri: Doufám v brzké zpřístupnění Svatopetrské baziliky

8.5.2020 

Vatikán. “Bazilika sv. Petra nikdy nebyla uzavřena – denně se zde modlíme růženec po polední mariánské modlitbě a každou neděli se slouží mše pro omezený počet věřících. Není totiž složité dodržovat rozestupy, protože vnitřní prostor chrámu vyplňuje půl milionu kubíků vzduchu”, říká pro dnešní vydání italského listu Il Giornale kard. Angelo Comastri, papežský vikář pro Městský stát Vatikán a arcikněz Vatikánské baziliky.

“Bazilika je sice fyzicky prázdná, ale duchovně plná, či až přeplněná”, pokračuje kuriální kardinál. “Každý den se před mariánskou ikonou modlím růženec, který přenáší vatikánská televize a sledují ho tisíce lidí ze svých domovů i nemocničních lůžek. Každý den se tak k Pánu vznáší prosba, aby svět vyprostil z pandemie, která sužuje celé lidstvo. Je to skutečný zázrak…”

“Vatikánská bazilika nikdy nezavřela brány”, vysvětluje kardinál Comastri, “ale věřící ji nemohou navštěvovat kvůli sanitárním opatřením, která platí rovněž v malém Vatikánském státě. Na nedělní mši svatou u oltáře katedry dochází malá skupinka věřících, kteří žijí za vatikánskými hradbami. Rozměry baziliky (22 tisíc m²) umožňují, aby se dodržovala veškerá bezpečnostní opatření.”

Na otázku, kdy bude bazilika zpřístupněna poutníkům a turistům, papežský vikář odpovídá: “Jakmile budou vydána nezbytná nařízení, umožňující větší pohyb lidí. Jako všichni ostatní si přejeme, aby k tomu došlo co nejdříve, a věřící i návštěvníci se mohli vrátit do baziliky, kde je pohřben apoštol Petr. Samozřejmě za zachování nezbytných bezpečnostních opatření.”

V závěru rozhovoru pro italský deník kardinál Comastri vypráví, jak prožívá nynější čas: “Je to období nepochybného utrpení pro všechny, ale zároveň příležitost, jak se doslova ponořit do pokory. Domnívali jsme se, že jsme pány světa, ovšem nyní zjišťujeme, že jsme tu jen v podnájmu a nesmíme útočit proti krásnému domovu, který nám Bůh dal k dispozici. Když spácháme něco šíleného, hořce za to zaplatíme”, podotýká papežský vikář, Angelo Comastri.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.