Kardinál Ayuso: Modlitba z nás tvoří jedinou rodinu

14.5.2020 

Vatikán. Věřící různých náboženství se dnes duchovně spojili v modlitbě za vysvobození lidstva z pandemie koronaviru. Ke Dni modliteb, postu a skutkům milosrdenství vyzval Výbor pro mezilidské bratrství, který vznikl po podpisu křesťansko-islámské deklarace v Abú Dhábí. Tuto instituci vede kard. Miguel Angel Ayuso Guixot, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog.

Jako první se k iniciativě připojil papež František během mariánské modlitby o první květnové neděli (3.5.). Svou účast poté potvrdila řada náboženských sdružení, zastupujících džinismus, islám, judaismus, hinduismus, křesťanství a zoroastrismus. Z ekumenických institucí jmenujme Světovou radu církví, sídlící v Ženevě, zatímco mezináboženské instituce zastoupil vídeňský KAICIID (Centrum pro mezináboženský a interkulturní dialog krále Abdulláha bin Abdulazíza) či singapurská IRO (Interreligious Organisation).

Nechyběly ani laické a individuální adheze z církevního a politického spektra (indonéský ministr pro církevní záležitosti, ekumenický patriarcha Bartoloměj, šejkové Bahrajnu a Arabských Emirátů, čečenský, palestinský či senegalský prezident). Účast generálního tajemníka OSN, Antonia Guterrese, komentoval kardinál Ayuso pro naše mikrofony:

„Je zřejmé, že znepokojení mezinárodního společenství se projevilo také v podpoře generálního tajemníka Spojených národů, která zároveň dosvědčuje, že tvoříme jedinou lidskou rodinu. Ocitli jsme se na téže lodi, a proto je dobré, že náboženští představitelé i zástupci sociálního a politického života podnítili tento společný moment modlitby a solidarity, vyzývající k ukončení pandemie. Účast na něm se projevila zcela osobně a niterně, protože samozřejmě nebylo možné uspořádat jakékoli setkání vzhledem k nebezpečí šíření koronaviru.“

Uvedl pro Vatikánský rozhlas předseda Výboru pro mezilidské bratrství.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.