Čínští katolíci denně sledují přenos z Domu svaté Marty

15.5.2020 

Vatikán. Liturgie, kterou každodenně slaví římský biskup v Domě sv. Marty, vstupuje rovněž do domovů mnoha čínských věřících. Jak sdělila misionářská agentura Fides, která pracuje při Kongregaci pro evangelizaci národů, “katolíci z kontinentální Číny v tomto čase denně sledují mši, již papež František slouží v kapli Domu sv. Marty”. Totéž potvrdila o dalších obřadech, kupříkladu mimořádné modlitbě s požehnáním Urbi et Orbi z pátku 27. března, která čínské věřící udržela v bdělosti až do pozdních nočních hodin (v Pekingu byla již hodina po půlnoci, v sobotu 28. března).

Streamované papežovy mše se do Číny dostaly rovněž díky podnikavosti mladých katolíků a schopných uživatelů digitálních médií, kteří jejich přenos šíří pomocí různých aplikací a webových platforem (typu wechatt) a dokáží jej doprovodit simultánním tlumočením. Na každou z takových digitálních iniciativ se pak napojují stovky skupin s desítkami, či stovkami uživatelů. Síť lidí, kteří tak denně v reálném čase sledují papežské učení, se rozšiřuje do tisícových rozměrů.

Mezi čínskými katolíky, kteří nezmeškají jediné papežovo vystoupení vysílané online, je mnoho osmdesátníků či devadesátníků, které ani v tomto věku neodradí “zápas” s tabletem či smartphonem. Teresa Čang, pětaosmdesátiletá obyvatelka Pekingu, požádala svou vnučku o koupi tabletu, aby mohla denně v přímém přenosu naslouchat Petrovu nástupci. “Ve svém věku a na konci života bych se nikdy nenadála, že dostanu takový dar, budu moci denně poslouchat papežovu homilii a přijímat eucharistické požehnání z jeho rukou”, svěřila se Teresa portálu Vatican Insider.

Pastorační doporučení římského biskupa se nicméně projevují rovněž v konkrétním životě čínské církve. Třebaže se v letošním mariánském měsíci nemohou konat veřejná procesí a hojně navštěvované poutě, diecéze a farnosti našly způsob, jak mariánskou úctu přenést do jednotlivých domovů, dosvědčuje opět agentura Fides. Kupříkladu biskup Li Su-kuang, který vede diecézi Nan-čchang (v provincii Ťiang-si), při bohoslužbě zahajující mariánský měsíc, během níž koncelebrovalo pouze několik kněží, navrhl věřícím, aby tento čas prožívali po vzoru Mariiny návštěvy u sestřenice Alžběty. Mariánská soška tak putuje po soukromých domech celé diecéze a vyzývá jejich obyvatele k modlitbě růžence. Pekingská arcidiecéze zase vyhlásila Rok rodiny, který čerpá podnět z květnového listu papeže Františka věřícím a exhortací Amoris Laetitia o lásce v rodině.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.