Papežské baziliky se připravují na obnovu liturgické činnosti

15.5.2020 

Vatikán. Svatý stolec zvažuje, že po opětovném otevření papežských bazilik bude jejich návštěvníkům měřit teplotu, aby se zabránilo šíření koronaviru. Vyplynulo to z pracovní schůzky s papežem Františkem, které se účastnili kardinálové arcikněží, nesoucí zodpovědnost za chod těchto římských chrámů. Jak sdělil vatikánský tiskový mluvčí Matteo Bruni, dospělo se ke shodě o nezbytnosti opatření, která by zajistila bezpečnost věřících.

Tiskové prohlášení Svatého stolce hovoří o umístění detekčních rámů k měření teploty “přinejmenším o svátcích”. Neoznamuje nicméně, kdy budou čtyři papežské baziliky opětovně zpřístupněny. V Itálii se mohou od příštího pondělí (18.5.) konat bohoslužby za účasti věřících, pokud budou dodržena bezpečností opatření. Vatikánský stát se řídí vlastními pravidly, která se dosud nicméně široce shodovala s italskou předlohou.

Na dotazy novinářů vatikánský mluvčí zdůraznil, že každá bazilika vypracuje vlastní přístupová pravidla. V bazilice sv. Petra bude při liturgických slavnostech účast věřících v omezeném počtu řídit vatikánská stráž ve spolupráci se zdravotním střediskem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.