Začíná rok věnovaný encyklice Laudato si´

20.5.2020 

Vatikán. Týden Laudato si´, vyhlášený papežem Františkem a organizovaný Úřadem pro službu integrálnímu lidskému rozvoji u příležitosti pátého výročí stejnojmenné encykliky, zahájilo společné prohlášení dvaačtyřiceti náboženských institucí, které potvrdily ukončení investic do fosilních paliv. V neděli jej uzavře společná modlitba za ochranu stvoření.

Svatý otec vyzval církev ke slavení týdne Laudato si´ v březnovém videoposelství. V neděli 24. května měl původně navštívit jihoitalský kraj Kampánie, smutně proslulý nelegálními skládkami toxického odpadu. Tuto jednodenní cestu nahradí “Společná modlitba za Zemi a lidstvo”, kterou, stejně jako celý zmíněný týden, pořádá Úřad pro službu integrálnímu lidskému rozvoji. Tento vatikánský úřad zároveň oznámil, že nedělní modlitbou začne zvláštní rok věnovaný encyklice Laudato si´ a jejímu učení o integrální ekologii (2020-2021).

Prvním konkrétním krokem k ekologické udržitelnosti se stalo pondělní sdělení Globálního katolického klimatického hnutí, podle něhož dvaačtyřicet náboženských institucí různých vyznání (katolíci, metodisté, anglikáni a buddhisté) ze čtrnácti zemí ve společném prohlášení zveřejnily svůj úmysl ukončit finanční investice do fosilních paliv.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.