Včely pro papeže

20.5.2020 

Vatikán/Slovinsko. Na dnešek připadá Mezinárodní den včely, o jehož vznik se zasadila Slovinská republika, připomíná článek v dnešním vydání vatikánského listu L´Osservatore Romano. Slovinsko je totiž kolébkou moderního včelařství – právě 20. května 1734 se zde narodil Anton Janša, průkopník moderního chovu včel, kterého císařovna Marie Terezie povolala na nově založenou vídeňskou Školu včelařství. Jeho věhlas dosáhl vrcholu ještě za profesorského života a po jeho smrti (1773) se jeho příruček drželi všichni státní učitelé.

Včelařství je součástí slovinského kulturního bohatství, což dosvědčuje tradice bohatě zdobených úlů, které se stávají řemeslnými skvosty, ale též nástup nové včelařské generace – zatímco v jiných zemích Evropské unie zájem o tento obor klesá, ve Slovinské republice se počet včelařů za posledních deset let zvýšil o třicet procent.

Jeden takový tradiční úl věnovala slovinská ministryně zemědělství, Alexandra Pivecová, rovněž Svatému otci. Požádala jej přitom, aby mezinárodní společenství upozorňoval na důležitost včel a naléhal na jejich ochranu i zachování včelařství. Jak informuje vatikánský list, papež pozorně vyslechl slovinské poselství a zdůraznil, že si je vědom významu včel v boji proti hladu a chudobě ve světě a při ochraně našeho životního prostředí.

Slovinský včelí úl se svým typickým obloukem na průčelí byl umístěn v zahradách papežské letní rezidence v Castel Gandolfu. Zdobí jej tradiční výjevy: svatebčané vycházející z kostela, hudebníci hrající při dostaveníčku před vesnickým seníkem, dědeček, poučující své vnuky před včelím úlem, či včelaři, ošetřující včelí roj.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.