Zemřel otec Adolfo Nicolás, bývalý jezuitský generál

20.5.2020 

Řím. „Odešel muž plný milosti a moudrosti, prostý, pokorný a oddaný“. Těmito slovy oznámila generální kurie Tovaryšstva Ježíšova úmrtí bývalého generálního představeného, o. Adolfa Nicoláse (ve vedení řádu v letech 2008-2016). Tento španělský jezuita zemřel dnes v Tokiu po dlouholeté nemoci ve věku 84 let. Byl členem tamní jezuitské komunity Loyola House v Kamishakujii.

“Upřímně kondoluji japonské jezuitské provincii, rodině otce Nicoláse, španělským a filipínským jezuitům i mnoha jeho přátelům v různých částech světa”, sdělil Nicolásův nástupce, o. Arturo Sosa. “Život o. Nicoláse se vyznačoval intenzivní službou, klidnou ochotou a silnou schopností inkulturace v Japonsku, kam přijel jako mladý jezuita. Setkal se zde s kulturou, již hluboce miloval a jíž vydal sám sebe. Jeho “generálský čas” se vyznačoval smyslem pro humor, odvahou, pokorou, úzkým vztahem k papeži Benediktovi i Františkovi. Celá generální kurie Tovaryšstva Ježíšova jej oplakává a, jakmile to bude možné, bude za něj sloužit zvláštní mši svatou. Kvůli současným omezením v cestování”, uvedl dále nynější jezuitský generál, “se nemohu odebrat na pohřeb do Japonska, avšak ujišťuji o své duchovní blízkosti, účasti a soustrasti”.

Generální kurie Tovaryšstva Ježíšova zpřístupnila vzpomínkové webové stránky, které slovem i obrazem přibližují zesnulého otce Nicoláse, a videoposelství nynějšího generálního představeného, o. Sosy. Ve večerních hodinách informovala, že mši za zesnulého předchůdce bude generální představený o. Arturo Sosa sloužit v sobotu 23. května od 10,30 v římském kostele Jména Ježíš. Bude vysílána v přímém přenosu na youtubovém kanále Jesuits Global.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.