Ohrožena existence 80% katolických škol v Libanonu

21.5.2020 

Libanon. Nejméně 80 procent libanonských katolických škol je odsouzeno k zániku. V příštím akademickém roce se neotevřou “kvůli ekonomickým obtížím a nedbalosti státu”. V otevřeném listu adresovaném prezidentovi Michelu Aounovi to oznamuje otec Boutros Azar, hlava generálního sekretariátu libanonských katolických škol. Zavření více než tří čtvrtin katolických škol by znamenalo pro zemi velkou ránu, protože je v této chvíli navštěvují dvě třetiny žáků soukromých škol v zemi.

V rozhovoru doprovázejícím text listu v libanonském deníku L’Orient-le-Jour otec Azar připomíná, že soukromé školství se dostalo do vážných obtížích už v roce 2018, kdy nový zákon upravující platy zaměstnanců ve veřejné sféře penalizoval zaměstnance vzdělávacích institucí a donutil řadu menších škol dosud podporovaných státem k ukončení činnosti nebo drastickému snížení učitelských platů. Na znevýhodnění soukromých škol se dále podepsala také devalvace libanonské liry. 

“Vynucené uzavření (škol) donutí statisíce studentů k hledání míst ve státních školách a desetice učitelů a školního personálu přijdou o práci,” píše v otevřeném listu otec Azar. Jak podotýká v závěru, tato ztráta daleko přesahuje materiální aspekty a musí být považována “za významnou celonárodní ztrátu, která se připojuje k dalších, jež v tuto chvíli zasahují zemi”.

Připomeňme, že do Libanonu, pohrouženého do těžké ekonomické krize již před koronavirovou epidemií zejména kvůli záplavě syrských uprchlíků, zaslal papež František minulý týden pomoc ve výši 200 tisíc dolarů určenou na 400 stipendií pro libanonské studenty.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.