Athos se otevírá světu, ale pouze po webu

22.5.2020 

Řecko. Svatá Hora Athos poprvé ve své tisícileté historii otevřela brány veřejnosti, byť výlučně na virtuální rovině. Před několika dny byly spuštěny webové stránky, které umožňují 360º prohlídku tohoto posvátného místa východního pravoslaví. Projekt si vyžádal tříletou práci a požádali o něj sami mniši, obývající dvacet ostrovních klášterů a četné rozptýlené poustevny.

“Je to způsob, jak všem lidem zpřístupnit Svatou Horu a k větší slávě Boží jim ukázat athonské mnišství a pravoslavnou mnišskou spiritualitu”, popisují na webu v řecké, ruské a anglické verzi úmysl, s jakým stránky vznikaly. Adresáty projektu jsou “lidé, kteří si nemohou dovolit cestu na Athos z ekonomických důvodů, nositelé zdravotního postižení a ženy”, které se na poloostrově, zvaném “zahrada Panny Marie”, již více než tisíc let nemohou ani vylodit.

Přistání na Athonském poloostrově, přírodně baště vypínající se do dvoukilometrové výše vprostřed Egejského moře a nijak vzdálené od tureckého pobřeží, je dnes vyhrazeno čtyřiceti tisícům mužů ročně. Pouze deset návštěvníků denně se v tomto “státu ve státě”, jak jej definuje i řecká ústava, nemusí hlásit k pravoslaví. V poslední době převažují ruští poutníci nad řeckými.

Nikoli všechny monastýry otevřely své brány příchozím, jinde se zase zakazuje na mnichy promluvit, protože jsou vázáni mlčením. Průlom do virtuální reality je tudíž v jistém smyslu epochální. Vstup za klášterní hradby, prohlídka chodeb zdobených freskami či panoramatické pohledy jsou krokem do staleté historie, každodenního života zhruba dvou tisícovek mnichů i přírodních krás ostrova. Pod projektem, který se bude postupně obohacovat o nové obrazové části, je podepsána řecká firma Spiti360, sídlící v Ženevě a specializovaná v digitálním marketingu na realitním trhu. Virtuální prohlídka Athosu je bezplatná, avšak mniši žádají o dar na charitativní projekty pravoslavné církve v Řecku a misie v Africe.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.