Mafie se chopila příležitosti: vytváří novou síť závislostí

23.5.2020 

Itálie. Italové si dnes připomínají 28. výročí útoku na soudce Giovanniho Falconeho, nekompromisního bojovníka proti mafii. Spolu s ním zahynula také jeho žena a tři příslušníci ochranky. Připomínka má letos s ohledem na pandemická opatření zvláštní charakter. Namísto oficiálních ceremonií si leckdo uvědomuje, že ohrožení mafiemi v těchto dnech stoupá. Kriminální organizace dokáží dokonale využít všechny krizové situace.

Mafie má dobře vyvinutý smysl pro podnikání. V době vládních restrikcí dokázala vydělat na tom, po čem byla největší sháňka: roušky, dezinfekce, zásilky přímo domů. Ještě nebezpečnější však je parazitování na lidské bídě. Nejednou se totiž právě mafie ujala sociální péče. Lidem, kteří přišli o prostředky k životu, zajistila předměty první potřeby a půjčky. Drobným a středním podnikatelům, kteří těžko bojují o přetrvání, nabízí finanční pomoc. Tímto způsobem pěstuje nové závislosti. jak u běžných lidí, tak v hospodářské sféře.

O ohrožení spojeném se zvýšenou aktivitou mafie hovoří pro Vatikánský rozhlas sestra zavražděného soudcea  předsedkyně nadace nesoucí jeho jméno, Maria Falcone: 

“Samozřejmě, dobře víme, že k tomu dochází. Jedna z lekcí, kterou nám zanechal můj bratr Giovanni, spočívá v tom, že mafie dokáže využít každou příležitost, která jí může přinést zisk a nové možnosti podnikání. Dnešní hospodářská situace a očekáváná krize otevírá před mafií mnoho nových možností, umožňuje jí vstoupit do našeho hospodářského systému a do společnosti, prostoupit to, co bylo ještě zdravé a legální, a získat kontrolu nad příjmy. Tímto způsobem bude naše hospodářství nakaženo mafiánským virem,” říká Maria Falcone.

 

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.