O novém způsobu Ježíšovy přítomnosti

24.5.2020 

Papež před mariánskou modlitbou Regina caeli 24. května, knihovna Apoštolského paláce

Drazí bratři a sestry, dobrý den!

Dnes se v Itálii a dalších zemích slaví Nanebevstoupení Páně. Evangelium (srov. Mt 28,16-20) nám ukazuje apoštoly v Galileji, kam přišli »na horu, kterou jim Ježíš určil« (v.16). Tady dochází k poslednímu setkání vzkříšeného Pána s učedníky. „Hora“ má velice symbolický, evokativní význam. Na hoře Ježíš pronesl blahoslavenství (srov. Mt 5,1-12); na horu se chodil modlit (srov. Mt 14,23); tam přijímal zástupy i uzdravoval nemocné (srov. Mt 15,29). Tentokrát však na hoře Mistr nic nekoná, ani neučí; Vzkříšený žádá od učedníků, aby jednali a hlásali, a pověřuje je pokračováním ve Svém díle.

Dává jim poslání týkající se všech národů. Říká: »Jděte, získejte za učedníky všechny národy, křtěte je ve jménu Otce i Syna i Ducha svatého a učte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal« (v.19-20). Poslání dané apoštolům spočívá v tom, aby zvěstovali, křtili a učili chodit po   cestě, kterou vyznačil Mistr, tedy živé evangelium. Toto poselství spásy v sobě zahrnuje především povinnost vydávat svědectví, bez něhož nelze zvěstovat a k čemuž jsme povoláni také my, dnešní učedníci, podáváním důvodů svojí víry. Vzhledem k poslání tak náročnému, a pomyslíme-li na svoje slabosti, cítíme svoji nepřiměřenost stejně jako ji určitě cítili i sami apoštolové. Netřeba však klesat na mysli, připomene-li si slova, která k nim pronesl Ježíš těsně před svým nanebevstoupením: »Já jsem s vámi po všechny dny až do konce světa!« (v.20).

Tento příslib je zárukou trvalé a útěšné Ježíšovy přítomnosti mezi námi. Jakým způsobem se však tato přítomnost uskutečňuje? Skrze Jeho Ducha, který vede církev, aby putovala dějinami a provázela na cestě každého člověka. Ducha, poslaného Kristem i Otcem, působícího odpuštění hříchů a posvěcujícího všechny, kdo litují a s důvěrou přijímají Jeho dar. Příslibem, že s námi bude až do konce časů, začíná Zmrtvýchvstalý Ježíš jiný způsob svojí přítomnosti ve světě. Ježíš je ve světě přítomen jiným stylem. Tento styl přítomnosti se projevuje Slovem, svátostmi, ustavičným a niterným působením Ducha svatého. Slavnost Nanebevstoupení nám říká, že Ježíš, třebaže vystoupil na Nebe, aby přebýval ve slávě po Otcově pravici, je stále mezi námi, a odtud plyne naše síla, naše vytrvalost a naše radost, která je působením Ducha svatého vlastní Ježíšově přítomnosti mezi námi.

Panna Maria ať provází naši cestu svojí mateřskou přímluvou. Od Ní se učme laskavosti a odvaze, abychom byli svědky vzkříšeného Pána ve světě.

 

Přeložil Milan Glaser

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.