Papež: Budoucnost lidstva závisí na vděčnosti, smyslu a kráse

5.6.2020 

Vatikán. Vychovávat znamená hledat smysl věcí; výchova předpokládá naslouchání, utváří kulturu a oslavuje. Těmito slovy se papež František obrací ke vzdělávací nadaci Scholas Occurrentes ve videoposelství, které bylo odvysíláno při dnešní mezinárodní videokonferenci u příležitosti Světového dne životního prostředí.

Virtuálního setkání, zorganizovaného papežskou nadací Scholas Occurrentes, která je rozšířena ve 190 zemích a propojuje 400 tisíc výchovně-vzdělávacích institucí, se zúčastnili mladí lidé, jejich rodiče a učitelé spolu s předními osobnostmi z oblasti sportu, umění a technologie.

Papež je v obsáhlé, španělsky pronesené promluvě, vyzval, aby post-pandemickou společnost stavěli na smyslu, kráse a nezištnosti, byť se to může jevit naivně a neproduktivně. Jedině výchova, která se dotazuje po smyslu, totiž opravdu vychovává; pouze krása – řečeno s Dostojevským – nás může v tuto chvíli zachránit a nezištnost vytváří společenství, pokud zdarma předáváme dál nezaslouženě obdržený dar.

Podle Františka nelze na nynější krizi reagovat násilím, ani rezignovanou lhostejností, nýbrž utvářením kultury v čase, kdy se z kultury vytrácí životnost. Jedním z celé řady původních významů pojmu “krize” je totiž “příležitost”, a tu Svatý otec spatřuje v mezigeneračním dialogu, bez něhož neexistují kořeny, ani růst, a v začlenění studentů rozličných realit, jazyků i vyznání do výuky, která se nezaměřuje výlučně na vědění, nýbrž tlumočí život.

Úvahu papeže Františka o úloze výchovy najdete ZDE.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.