Vatikánská banka ujistila o dodržování etických principů katolické sociální nauky

9.6.2020 

Vatikán. Institut náboženských děl, tzv. Vatikánská banka, již poosmé zveřejnila výroční zprávu. Údaje za loňský rok vypovídají o dodržování mezinárodních standardů, ale též o snaze trvale naplňovat etické principy, obsažené v sociální nauce katolické církve.

Bilance za rok 2019, sdělilo vatikánské tiskové středisko, byla jednomyslně schválena dozorčí radou Institutu, která dokument předala kardinálské komisi. V souladu s papežovým doporučením tato komise také letos rozhodla o integrální distribuci čistého zisku, který dosáhl výše 38 milionů euro, tedy dvojnásobku v porovnání s předchozím rokem.

Z výroční zprávy dále vyplývá, že majetek Institutu pro náboženská díla k 31.12.2019 činil 630,3 milionů euro. Banka, která zaměstnává stovku lidí, obsloužila 14 996 klientů (řádů a kongregací, diecézí a církevních zaměstnanců) ve 122 zemích světa. Čistý zisk je “výsledkem rizikových investic shodujících se s katolickou etikou”, čteme dále v tiskovém prohlášení. Jeho převedení do papežské pokladny nabývá značné důležitosti zvláště v této době, kdy se Vatikánu sníží příjmy o 25 až 45% a předpokládaný rozpočtový schodek se bude pohybovat kolem 53 milionů, komentuje deník La Stampa.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.