Trevírský biskup musí přepracovat plánovanou diecézní reformu

10.6.2020 

Vatikán/Německo. Trevírský biskup Stephan Ackermann bude muset po rozhovorech ve Vatikánu pozměnit připravovanou reformu své diecéze, která se měla stát vzorem v německojazyčné oblasti. Římské úřady na novém farním uspořádání kritizovaly především postavení faráře, který by byl členem řídícího týmu společně s laiky, a pozice zbylých kněží v diecézi, sdělilo v úterý trevírské biskupství.

Další výhrady Kongregace pro klérus a Papežské rady pro výklad legislativních textů zazněly k planované velikosti a uspořádání farností, které nyní biskup Ackermann přepracuje spolu s trevírskou diecézní radou. Další kroky pak mají být projednávány v úzké spolupráci s Římem, aby se dostálo jak jeho názorům, tak závěrům diecézní synody. Trevírská diecéze se člení do téměř devíti set farností, částečně velice malých. Diecézní synoda v roce 2016 doporučila jejich sloučení do “širších pastoračních celků”. Plánovalo se utvoření 35 velkých farností, které měl spravovat tým složený z jednoho faráře a dvou laiků. Ostatní kněží neměli v zamýšlené struktuře žádnou funkci.

Stížnosti jednoho kněžského sdružení a mnoha věřících přiměly vatikánské úřady k tomu, aby průběh reformy v listopadu loňského roku pozastavily a nařídily její prověření. Podle vlastního vyjádření trevírské diecéze měla totiž reforma modelový charakter a mohla ovlivnit církev v německojazyčných státech. Patnáct “nových” farností v trevírské diecézi mělo odstartovat od ledna tohoto roku, dalších dvacet pak podle plánu mělo následovat o rok později. Biskup Ackermann se do Vatikánu dostavil minulý pátek a o svých reformních plánech hovořil s kard. Beniaminem Stellou, prefektem Kongregace pro klérus, a arcibiskupem Filippem Iannonem, předsedou Papežské rady pro výklad legislativních textů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.