Objev pákistánského kříže z devátého století

18.6.2020 

Pákistán. V severopákistánském státu Baltistán, tedy jedné z historických částí Kašmíru, byl objeven obrovský mramorový křesťanský kříž o váze tří tisíc kilogramů, který podle prvních průzkumů sahá do období před dvanácti sty lety.

Kříž o rozměrech 2,1x 1,8 m byl odkryt ve Skardu, někdejším ze čtyř kvetoucích království samostatného Baltistánu, v pohoří Kárákoram, a podle místa nálezu dostal název “Kříž z hory Kavardo”. Ležel zhruba dva kilometry od základního tábora a jeho stáří se odhaduje na 1000-1200 let.

Podle informací agentury UCA News komentovali objev badatelé z univerzity ve Skardu, kteří také za pomoci vesničanů a lokálních průvodců provedli počáteční archeologický průzkum. Jak sdělil vědec Wajid Bhatti, jedná se o jeden z největších křížů na subkontinentu a první nález svatého Kříže v Baltistánu. “Jakoby sestoupil do pohoří Kárákoram přímo z nebe”, uvedl vicekancléř univerzity, Muhamed Najím Chán.

Výkonný ředitel pákistánské Charity, Manša Núr, popsal ohlas, který tato zpráva vyvolala: “Dokládá totiž, že v této oblasti existovalo křesťanství a že zde musela být obydlí křesťanů i kostel. Ačkoli v současné době zde křesťanské rodiny nežijí, v minulosti to tak muselo být”. Ředitel Charity v Pákistánu vyzval mezinárodní akademické společenství, aby objevu věnovalo pozornost, a o totéž požádali představitelé skardské univerzity.

 

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.