Aleppané ztrácejí naději, hořce konstatuje františkán Alsabagh

22.6.2020 

Sýrie. „Čerpám radost z Pánovy lásky, kterou vnímám i vprostřed nesnází“, ujišťuje aleppský farář o. Ibrahim Alsabagh, ale zastřeným hlasem dodává: „Dětské obličeje nicméně zvážněly a vyčtete z nich starost, už nemají důvod, proč se smát“, popisuje situaci v katolické farnosti sv. Františka, kterou spravuje Kustodie Svaté země.  

Ve videkonferenci zorganizované sdružením Pro Terra Sancta aleppský františkán uvedl, že 85% jeho farníků žije pod hranicí chudoby, ostatní lidé sotva pokryjí náklady na obživu. “Objevil se nový nepřítel: ztráta naděje. Na lidech se projevuje zoufalství, chodí ulicemi a mluví sami se sebou, domnívají se, že už nemají budoucnost. A stále více jich buší na naši klášterní bránu”.

Řeholníci ze Svaté země poskytují Aleppanům především duchovní útěchu a stravu. “Neklesejte na mysli, uchovejte jednotu, neztrácejte naději”, připojil se k jejich výzvě rovněž italský kardinál Angelo Bagnasco, který zahájil videokonferenci s aleppským farářem. Konkrétním projevem pomoci pak bude rovněž letos příměstský letní tábor pro zhruba 660 dětí, financovaný italskou bankou Mediolanum. “Připravujeme pro děti výuku katechismu, ale budeme si také hrát, trávit čas společně. Dáme dětem jídlo a nové oblečení těm z nich, které by jinak maminky na tábor neposlaly, protože je nechtějí ukazovat v hadrech”, poukazuje na hrdou důstojnost svého národa o. Ibrahim Alsabagh.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.